Всичко в ежедневието ни – от домовете ни до вестниците, ще е дигитално, а квантовата телепортация ще е възможна.

Анализатори на "Томсън Ройтерс" направиха 10 прогнози за света след 10 години на базата на научните публикации и данните за патенти в света, пише "Дейли мейл". 

Според експертите технологиите и светът на биологията ще се променят драстично до 2025 г. Тогава ще е възможно да се декодира индивидуалната ДНК и да се предотвратяват болести, а електрическите самолети ще са толкова разпространени, че всички ще се учат да пилотират.

За изследването специалистите определиха 10-те най-авангардни научни области на базата на популярността на темите, както и 10-те области с най-много патенти за изобретения. Така те избраха темите с най-висок търговски и научен интерес и иновациите, които ще доведат до най големите пробиви в близкото бъдеще.

Виж още: Пет нови технологии за производство на електроенергия

Анализаторите признават, че не могат да си служат с кристална топка, но са използвали нещо, което може да й съперничи – цитирани научни трудове и патенти.

"Като анализирахме настоящата научна и развойна дейност и търговските интереси, ние насочваме прожектора към някои от най-вълнуващите тенденции, които ще се оформят през следващото десетилетие" – каза Базил Мофта от "Томсън Ройтерс Интелектуална собственост и наука".

Десетте области варират от медицина през околна среда до технологии:

1. На първо място е овладяването на деменцията, болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни болести, защото за такива разработки се заделят все повече средства.

2. Слънчевата енергия ще стане най-разпространената. С нея ще се отопляват сгради и ще се захранват производствени предприятия. За по-ефикасното й генериране и използване ще допринесат нови материали и методи.

3. Диабет тип 1 ще стане предотвратим благодарение на намеса в човешкия геном. Генното инженерство ще позволи да се модифицират причиняващи заболявания гени и да се предотвратяват метаболитни заболявания.

4. Недостиг на храна и колебания в цените на храните няма да има. За това ще допринесат генномодифицирани култури, които ще се отглеждат на закрито с осветление, което е най-подходящо за тях. Ще има и нови резистентни на болести сортове.

5. Електрическият въздушен транспорт ще стане много разпространен благодарение на лекотоварни летателни апарати и нови технологии. Самолетите ще летят на малки разстояния и ще могат да излитат и кацат на много по-малки писти. След 10 години свидетелствата за пилотиране ще са толкова разпространени колкото са сега шофьорските книжки.

Виж още: Какви ще са професиите на бъдещето

6. Всичко ще е дигитално – от автомобили и домове, които откликват на всяко желание, до уреди, които мислят самостоятелно. Дигитализацията ще е повсеместна.

7. Опаковките от нефтопродукти ще са в миналото. Всичко ще е 100% биоразтворимо на базата на целулоза – това ще е нормата.

8. Лечението на раковите заболявания ще е с много малко токсични странични ефекти.

9. Анализирането на ДНК при раждане ще е норма. То ще се прави и при годишния преглед. Така ще се идентифицират заболявания.

10. Квантовото телепортиране ще е ежедневие. Макар и хората още да не могат да се телепортират в космоса, ще се прехвърлят други форми на материя.

Целта ни е да провокираме дебат сред научната общност и по света, като покажем какво се случва в науката", обясняват авторите.

Виж още: 10 реални причини за края на света