Тийнейджърка от Норвегия е най-младият милиардер в актуалния списък на "Форбс"

Как се става милиардер на 19? Единият начин е да си гениален програмист и да създадеш продукт, който да стане толкова популярен, че да го продадеш поне за 1 млрд. Така можеш да станеш някой Уолдън Шмит, а ако запазиш собствеността си - дори мултимилиардер като Марк Цукърбърг, който тази година се изкачва до шесто място в списъка с най-богатите хора на света.

Има, разбира се, и по-прост начин - да си наследник на милиарди. Такива са 1/3 от общо 1810-те милиардери. 228 са наследили цялото си състояние, а други 396 са получили в наследство поне част от парите си, които продължават да умножават.

Най-младите сред тях - и в цялата класация - са 19-годишната Александра Андресен и сестра й Катарина, на 20. Двете млади норвежки и баща им Йохан притежават инвестиционната компания "Ферд". Наследници са и на фамилно състояние, натрупано в тютюневия бранш. 

Виж още: 21 факта от новия списък с милиардерите по света

Току-що завършила гимназия, Александра не бърза да се впусне в семейния бизнес и, подобно на Атина Онасис, се занимава с конен спорт и е един от най-обещаващите жокеи в Норвегия, носителка на трофеи от състезания из цяла Европа.

Катарина пък се е ориентирала към социалните науки и след като през 2014 г. работи по проект за младежката безработица, вече е студентка в университета на Амстердам.

Девойките, които са шесто поколение в бизнеса, имат по 42,2% от компанията, но прожекторите се насочиха към тях отскоро, едва след като навършиха 17 и данните за финансовото им състояние станаха достъпни чрез данъчните регистри.

Историята на "Ферд" датира от средата на XIX в., когато един от пра-прадядовците им купува тютюнева фабрика и я превръща във водещия производител на цигари в страната. През 2005 г. бизнесът е продаден на Skandinavisk Tobakskompagni за близо половин милиард долара, а Андресен основават инвестиционния холдинг "Ферд", оценяван днес на над 3 млрд. долара.

Виж още: 145 са жените милиардери по света

Третият най-млад милиардер на планетата също е норвежец - Густав Магнар Витзо, който притежава 47% от SalMar, един от големите производители на месо от сьомга, отглеждана по изкуствен път, в развъдници. Основател на фирмата е баща му, който продължава да я ръководи, тъй като синът му е едва на 22.

"Форбс" коментира, че наличието на толкова млади милиардери в Норвегия се обяснява с данъчното облагане на най-богатите, които след 17-годишна възраст ежегодно трябва да отчисляват за държавата близо 1% от цялото си състояние. Същевременно преди две години новото дясноцентристко правителство в страната премахна данъка наследство за семейните фирми, но възстановяването му е въпрос на време, отбелязват експерти пред списанието. 

Друга особеност на норвежкото законодателство забранява обезнаследяването на съпрузи и деца, затова преразпределянето на дяловете приживе е един от начините богатите да си гарантират, че парите им ще отидат при когото трябва.

Източник: сп. "Форбс"