Когато си работил много различни неща, това може да обърка работодателите, които четат професионалната ви биография

Знайте целта си

Каква точно работа търсите? Преди да започнете да прекроявате професионалната си биография, трябва добре да се фокусирате. 

Разберете каква е целта ви в момента и ще ви стане ясно каква част от информацията да оставите и какво да изрежете от своето резюме.

Намерете обща тема

Какви силни страни и умения се искат за мястото, за което се борите? Съставете списък с ключови думи и важни умения. След това прочетете отново трудовата си история и започнете да правите връзки. 

Подчертайте постиженията и проектите си от всяка работа, които са в хармония с общата тема и послание, които искате да предадете.

Какво сте спечелили от работата? 

Този въпрос изисква хубав размисъл. Обмислете всеки пост, който сте заемали досега, и извлечете нещата, които сте спечелили от него и които биха допринесли към позицията, за която се борите. 

Търсете голямата картина. 

Сътрудничили ли сте си с други хора и как? 

Създавали ли сте изключителни преживявания за клиентите? Научили ли сте как да използвате конкретна програма? Да използвате социалните медии, за да изграждате репутацията на компанията? Как можете сега да обвържете този опит и постижения с онова, което искате да правите?

Виж още: 8 неща, които да избягваме на нова работа

Включете конкретни данни

Навсякъде, където е възможно, слагайте цифри и обективни резултати. Това ще даде на работодателя ясно доказателство, че сте си вършили добре работата. Ще покажете, че сте в състояние да посрещате и надминавате очакванията и да предлагате резултати.

Пропуснете кратковременните работи с ниска стойност

Ако сте се наемали на "летни" работи като сервитьори например, само за да спечелите малко допълнителни пари, може би ще бъде добре да ги извадите от резюмето си. Стига да не остават големи дупки в трудовата ви история, тази информация не носи особена полза и даже може да навреди. 

Ако изваждането на работата ще остави забележима дупка обаче, обяснете позицията колкото можете по-сбито и продължете нататък. Не е нужно да задълбавате в детайли, които нямат отношение към кариерата ви.

Виж още: Как ще работим през 2020 г.?

Автор: Аманда Кларк, Business2Community