Осем партии имат шансове за влизане в парламента, най-вероятно ще влязат шест

Осем партии имат шансове за влизане в парламента, ако изборите бяха днес. Това показва изследване на социологическата агенция АФИС, цитирано от в. "Сега". Освен трите сигурни партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, шансове за участие в 43-то Народно събрание имат, макар и в различна степен, Патриотичният фронт, Реформаторският блок, АБВ, България без цензура и "Атака".

На предстоящите след около три седмици извънредни парламентарни избори големите изненади могат да дойдат по линия на малките партии, е изводът на социлогическата агенция. Три други по-малки партии демонстрират потенциал да прескочат бариерата от 1% - Зелените, Глас народен и Движение 21.

За изминалите близо 25 години не сме имали нито един подобен случай. Особеното на сегашното силно фрагментирано политическо пространство е, че се случва при спадаща, а не при покачваща се избирателна активност. Сигурно е само едно – не може да има еднопартийно парламентарно мнозинство, коментират от АФИС.

Горещата фаза на кампанията предизвиква отлив на избиратели. Общата апатия, скандалите, повтарящите се политически сюжети, както и природните бедствия снижават декларираната готовност за участие в изборите на 5 октомври.

Виж още: "Алфа рисърч": Пет партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

Докато през миналия месец очакванията бяха за около 50-55% избирателна активност, иначе казано около 3,5-3,6 млн. души, в средата на септември тази прогноза търпи съществена корекция до нива 45-50% активност или 3-3,2 млн. души.

Обикновено се смята, че ниската избирателна активност облагодетелства големите партии, но в случая нещата стоят по-скоро обратно. По-широките и по-богатите периферии на големите партии се свиват, докато малките партии остават на подкрепата на твърдите си ядра, които могат да се окажат достатъчни за крайния успех. Това е причината малки партии с по-твърди ядра, като Патриотичният фронт, АБВ и Атака да стоят на терена по-стабилно в сравнение с партии, като Реформаторския блок и България без цензура, които биха имали сравнително по-големи шансове при средна или висока избирателна активност.

Виж още: Трите най-често задавани въпроса в предизборна България

От агенцията отчитат теоретична възможност всички осем партии да влязат в следващия парламент. Също така обаче е слабо вероятно в следващото Народно събрание да бъдат само абсолютно сигурните 3 партии. В най-висока степен на вероятност е бъдещият парламент да се състои от 5 или 6 фракции, което не обещава желаната стабилност на мнозинството и респективно на правителството. Като разпределението на мандати и броят парламентарни партии е съответно 3:4:5:6:7:8.