"Гугъл" представи услугата Android Device Manager (ADM), която открива изгубен смартфон или таблет.

Колегите от Digital.bg показват как може да намерим изгубена или открадната джаджа с помоща на Android OS:

1. Интерфейс на Android Device Manager и функцията Ring

Благодарение на нея можете лесно да откриете къде се намира устройството ви, а също и от разстояние да изтриете информацията в него. 

Интерфейсът е доста опростен за максимално улеснение на потребителите. Услугата работи с Android 2.2 OS или по-високи версии на платформата. 

Ако искате да изпробвате възможностите на услугата, трябва да посетите официалната страница на ADM, където да регистрирате своето устройство.

Обърнете внимание и на функциите Lock и Erase, като се погрижите те да са активирани, за да можете да ги използвате. Услугата може да работи едновременно с няколко смартфона или таблета, което е доста полезно. 

Може да изберете и опцията Ring, която ще активира звуков сигнал на устройството в продължение на пет минути, за да го намерите, ако е някъде около вас, затрупан от дрехи или други джаджи.

Вижте още: Нов живот за старите смартфони и таблети

2. Смяна на Locksreen паролата и изтриване на данни

Потребителите разполагат и с възможността да създадат изцяло новa Lockscreen парола, която да попречи на друг човек да отключи смартфона или таблета ви.

От компанията дори позволяват да напишете съобщение директно на началния екран, което да бъде видяно от този, който е намерил устройството ви. 

Ако сте сигурни, че джаджата ви е попаднала в неподходящи ръце, трябва да изберете функцията Erase, която ще върне смартфона или таблета ви във фабричните му настройки.

По този начин ще изтриете цялата информация в него, а ако устройството ви е офлайн, тази операция ще бъде извършена веднага след като то се свърже към интернет. 

Мобилното приложение Android Device Manager няма да ви е полезно, ако изгубената ви джаджа е изключена или капацитета на батерията се е изчерпал.

Вижте още: Как да прикрием следите си в Мрежата