Премиерът представи в Страсбург приоритетите на българското председателство (видео), а евродепутатите го разпитваха за Пирин и корупцията у нас. Родните представители също се включиха в дискусията

България има четири основни приоритета на своето председателство: бъдещето на Европа и младите хора, европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани, сигурна и стабилна Европа, дигиталната икономика и уменията, нужни за бъдещето.

Това обяви премиерът Бойко Борисов във встъпителната си реч пред Европейския парламент в Страсбург, преди да отговори на въпроси и да закрие дебатите със заключителни думи.

Същевременно в София "БСП за България" внасяха първия вот на недоверие към най-новия му кабинет с мотив "провал на правителството в борбата с корупцията"; стана и известно, че германският канцлер Ангела Меркел пристига на работно посещение у нас през уикенда.

Виж още: Ръководим ЕС под мотото "Съединението прави силата"

Като цяло евродепутатите приветстваха намерението на българското председателство да се концентрира върху европейската перспектива за Западните Балкани и бъдещето на младите хора в Европа. Според тях обаче

други сфери, в които има нужда от допълнителни съвместни усилия,

са миграцията, борбата против корупцията, защитата на околната среда, върховенството на закона и социалната справедливост.

Освен председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, от името на отделните парламентарни групи с изказвания се включиха германските евродепутати Манфред Вебер (ЕНП) и Ска Келер (Зелените), испанските Хавиер Нарт (Испания) и Елена Валенсиано (С&Д), британецът Сайед Камал (ЕКР), гръцкият представител Димитриос Пападимулис (ЕОЛ/СЗЛ), италианецът Фабио Масимо Касталдо (ЕСПД) и Никола Бе (ЕНС) от Франция.

Самият Борисов се похвали, че в рамките на година страната ни е направила така, че миграционният натиск да е нула, а на българо-турската граница сме показали как може да се справим с бежанците. Той коментира накратко и общата европейска отбрана, като заяви:

"В тези страхотни геополитически предизвикателства, които имаме в момента, според мен малко се вглеждаме в заплахите, обикновено реагираме много след като вече са станали.

Оставяме цели процеси да се развиват, ние да бъдем един вид зрители на тях.

Оставяме президентите на големите държави - Русия, САЩ, Китай, Турция, Иран, да взимат решения по теми, с които всъщност ние след това се сблъскваме със страшна сила в Европа, да решаваме именно тези проблеми.

От тези войни идват миграционните потоци.

Когато бяха банковите кризи, след това Европа плати голямата цена и ние денонощно - помним, имаше съвети до пет-шест сутринта, - решавахме финансовата криза в Европа.

И чест прави на всички тогава, които управляваха и Съвета, и Комисията, и Парламента - извинявам се, ако някой път объркам местата; то не е от неуважение, просто използвам по-бързо времето да го кажа, - но успяхме, макар и бавно да се справим и с финансовата криза.

Европа вече има растеж и съм убеден, че няма по-добри от нас - това е сигурно, - като Европа, единна и силна."

Особено активни в дискусията бяха българските евродепутати. Ангел Джамбазки (ЕКР) посочи, че ни предстои много работа по въпроси, например Дъблинския регламент, Шенген, осигуряването на външните граници на ЕС и Брекзит. Представителят на ВМРО подчерта и важността на борбата с двойните стандарти в Европа.

Виж още: Западните вериги продават на източноевропейците по-лоши храни

Евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Андрей Ковачев заяви, че Балканите винаги са принадлежали към европейската цивилизация, но комунизмът е блокирал за известно време европейския им път, а България е пример как западната част на региона може да се върне на него. Европейската интеграция е най-добрият начин за преодоляване на историческите рани на региона, заключи той.

Петър Курумбашев от левицата обаче констатира, че сбъдването на мечтата за европейската интеграция на страната ни не е довело до преодоляване на проблема с корупцията. Същевременно той изрази надежда, че

България ще успее да преодолее проблема с обезлюдяването на цели региони

"Как ще управляваме ЕС от васалното положение, за което Борисов благодари? Малко ли е човешкият ресурс, който изтича от България и развива икономиките на държавите най-вече в Западна Европа, че да чувстваме другите държави като донори. Вместо да чуем силни позиции от страна на България като председателстваща държава, ние разчитаме на "Вие ще кажете как да стане", възмути се съпартиецът му Момчил Неков.

Николай Бареков (ЕКР) също се включи в дебатите и изтъкна, че понастоящем мнозина от младите хора са губещи в ЕС. Той пожела успех на нашето председателство, но спомена и многото предизвикателства пред страната, като не пропусна да напомни, че до момента нито един олигарх не е пратен в български затвор.

Според друг български евродепутат, Илхан Кючук (АЛДЕ), въпросите от дневния ред на председателството са от огромна важност. Кохезионната политика е сред главните инструменти за преодоляване на различията в Европа, а приобщаването на Западните Балкани към ЕС трябва да бъде основен приоритет, смята той.

От групата на ЕНП в подкрепа управляващите се включиха още Ева Майдел и Емил Радев. По думите на евродепутатката от ГЕРБ "приоритетите на Българското председателство са заявка, че ще работим за бъдеще, което гражданите на цяла Европа желаят - ясни правила за миграцията на базата на консенсус, стабилност и сближаване със Западните Балкани, по-резултатна кохезионна политика".

По много от тези въпроси ще са нужни компромиси. Ако ги постигнем, имаме историческия шанс да възобновим близкия диалог с гражданите и да покажем, че ЕС може да бъде единен в решенията си", убедена е Майдел.

Колегата й пък заяви: "Моментът, в който България поема ротационното председателство на Съвета на ЕС е изключително важен - за първи път в историята държава членка е на прага на напускането на ЕС, предизвикателствата, свързани със

сигурността по външните граници на Съюза и борбата с тероризма, радикализацията и фалшивите новини,

са по-големи отвсякога. В рамките на следващите шест месеца нашата държава поема кормилото на Европа, като ще трябва умело да ръководи и направлява сложните европейски процеси, а именно в този период ще се състоят и едни от най-тежките дебати за бъдещето на Съюза. Това е изключителна привилегия, но и огромна отговорност за нас."

Пред полупразната пленарна зала Борисов отговори и на конкретни вътрешнополитически въпроси, сред които се откроиха ситуацията с Пирин и корупцията у нас - тема напоследък и на множество публикации в чуждите медии.

"Аз самият съм зелен човек. Опазването на българската природа е в огромна степен защитено от нашето правителство. Изпитвам голямо уважение към природозащитните ни организации и само преди десетина дни се срещах с тях", заяви българският премиер по наболялата тема, която предизвика протести и в деня, когато българското председателство беше официално открито.

Виж още: Противоречиви реакции след решението за Пирин

Той коментира, че години наред е спирал инфраструктурни проекти, "за да могат да се излюпят новите щъркелчета", и е "карал министрите лично да пренасят блатни кокичета, за да не остане нито един стрък, смачкан от валяк".

Всичките ни европейски проекти са изградени с тунели за мечки, вълци, костенурки,

а има и случаи, в които са променяни цели трасета, похвали се още министър-председателят и неколкократно увери: "Искам пред вас да гарантирам - става въпрос за втори лифт. Един-единствен лифт на курорта в десетката на Европа - Банско. Мога да ви се подпиша и да гарантирам тук, че става въпрос само за втори лифт."

По думите му в сегашната ситуация хилядите туристи в Банско се качват по път с автомобили, който непрекъснато се осолява и това води до смъртта на десетки дървета.

Виж още: Ограничават автомобилите в ски-зона Банско

"Аз ви гарантирам, че няма да се допусне незаконна сеч. Последните години България е първата в Европа по нови гори и единствената, която е разширила горите си от всички държави в ЕС", изтъкна още Борисов и обеща: "Имате моята гаранция, че освен втори лифт, една керемида повече няма да се сложи там."

"Корупция има навсякъде. Водим огромна битка", коментира той на друг евродепутатски въпрос и направи паралел между борбата с корупцията и кризата с боклука в София преди години, когато беше столичен кмет, като гарантира, че до две-три години ще сме се справили и с този проблем.

"Ако има такава корупция, каквато казвате, как ще има такъв ръст на икономиката, повече инвестиции и този растеж?", попита риторично премиерът, но изрази надежда, че "ще се справим... и с новото законодателство, и с волята, и с ваша помощ".

По темата за корупция Борисов посочи, че "най-естествените коалиционни партньори" на ГЕРБ - десните партии, които също критикуват борбата с корупцията у нас,

са се разцепили на три с "трима вожда" и не могли да влязат в парламента

"Аз не съм виновен, че се разделиха на три партии и не съм виновен, че спечелих изборите. И то в правителство на избрания от социалистите президент", напомни Борисов.

Виж още: За България - по клишетата и отвъд тях

Преди да говори пред евродепутатите, българският премиер се срещна с групата на Европейската народна партия и разговаря с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, с когото даде и съвместна пресконференция.

"Всички идваме от Източния блок, живели сме в условията на социализъм, Варшавски договор, знаем какво е нищета и да има банани само за Нова година. Постигнатото в държавите от Източна Европа са уникални неща. Ако е било лесно, и в България да е имало метро, магистрали, пречиствателни станции. Благодарение на Старата Европа, на основата на кохезионните фондове, сега сме в пъти по-конкурентоспособни", заяви Борисов пред журналистите.

По думите му Стара Европа е отделила от парите на своите данъкоплатци

за достиженията в Източна Европа и за достигане изравняване на доходите - това, което хората очакват най-много. Не само сме задължени и признателни - освен пазар, всички присъединили се държави допринасяме за конкурентоспособността, културата, многообразието, геостратегически, изтъкна той и напомни:

"Ние сме голямо семейство - ако в едно семейство почнат да се мерят кой е по-важен, няма как да живее щастливо, мирно и благополучно. Затова с повече такт, дипломация, в диалог, мога да говоря с едните и с другите. Мисля, че това е пътят. Нито без Вишеградската четворка Европа ще бъде същата. Те са не само естествен, а жизненоважен елемент в Обединена Европа. Всички сме се подписали под правилата на ЕС, трябва да ги спазваме, както прави България."

Срещнах неочаквана подкрепа от европейските социалисти,

похвали се българския премиер, "след като българските социалисти на пленум решиха да не подкрепят Истанбулската конвенция. Видяхте аплодисментите, че моето правителство я прие. В 95% от времето отговарях на въпросите на Зелените. Останалите подкрепиха нашата политика и огромните ни усилия.

Видяхте въпрос, който не отговаряше на истината - за парка Пирин

Благодарение на битката с корупцията и контрабандата вкарахме милиарди в бюджета... Не казвам, че сме идеални... Гарантирам, че в следващите една-две години ще се справим с всичко останало. Борбата с контрабандата и корупцията ще продължи на всички нива", обеща Борисов.

Източник: ЕП, Би Ти Ви, БНТ