Четири неща, които сериозно вредят на креативните хора

Креативността и способността да мислиш извън стандартите са едно от най-важните качества в днешния свят. Но не съвсем. Колкото и това да се цени, много творчестки настроени хора, които виждат нестандартни решения на ежедневните ни проблеми се чувстват сякаш затворени в границите на обществото. 

Всичко е ок, стига да не излизаш от рамките на общоприетото. Това е неписаното мото и тези, които не го спазват, се превръщат в "ексцентрици"... в най-добрия случай. И ако искаш да се занимаваш с нещо уникално, нестандартно и забавно, вместо традиционната "работа", а околните ти казват да се стегнеш и да пораснеш, значи най-вероятно знаеш за какво става въпрос. 

А когато дойдат и сметките за плащане, кретивността съвсем бива смазана.

Ето четири големи проблена на креативните хора в суровия ни свят: 

1. Главоблъсканицата, наречена "Истинска работа" 

Като малки всички искаме да станем нещо интересно - актьор, космонавт, акробат, музикант. В един момент обаче някой ни казва да се стегнем и да си намерим нещо истинско и стабилно. Нещо, което може да плаща сметките и да ни остават дори пари, за да не гладуваме. Разбира се, тези хора мислят добро и не искат да страдаме, но те пропускат основния момент - творческото начало също страда, поставено в такива окови. 

Истинската работа е онзи "Торбалан", който плаши креативните личности. Той е равносилен на сиво и абсолютно предсказуемо ежедневие, в което забавното е ограничено до минимум. Това, разбира се, е доста черна и преувеличена перспектива, но не означава, че не е истина за по-сензитивните и идейни хора.

2. Изборът на познатото пред новото и вълнуващото

С порастването ние рано или късно се сблъскваме с отговорностите. И то не отговорности, свързани с нас самите, но и отговорности, свързани с други хора. Ако не свършиш нещо, те ще са недоволни. Ако не са ни близки, не е чак такъв проблем, но ако са? Така се стига до момента, в който трябва да изберем по-малко привлекателната опция, с която обаче да изпълним задълженията си. И рано или късно влизаш в коловоза.

3. Бремето на съмненията 

Когато най-вече си си намерил "истинска работа" и си започнал с кариерното развитие, започваш да чуваш онзи неприятен тих глас в съзнанието ти, който ти повтаря, че имаш своите страсти, копнежи и мечти, които трябва да загърбиш заради повишението, в което се целиш. И когато, на свой ред, започнеш да обмисляш да ги последваш, загърбвайки всичко друго, се появява съмнението. С мечти не се изкарват пари, не се плащат сметки. Да, ще ти е забавно известно време да работиш това, което искаш наистина, но след това ще се умориш, особено, когато парите свършат... И всякакви подобни гадни съмнения, които те спират. 

4. Чуждите очаквания

И ако сме успяли да преборим всички предишни пречки, най-сетне скачайки в дълбокото и неизвестното, има още един неприятен момент, с който трябва да се сблъскаме - близките, които не ни разбират. Малко неща са по-неприятни от това да си несигурен, да усещаш как си жертвал много в името на мечтите си, и някой близък да ти каже, че всичко ще се провали. Да, те го правят от добра душа, искат да помогнат, но техните песимистични коментари действат само деструктивно. 

Източник: iheartintelligence.com