Поука, която всички можем да извлечем

Да обясниш на някого какво е социалното неравенство често е трудно. Макар то да е заложено в самата ни култура, индивидите се бунтуват срещу идеята (и най-вече срещу идеята те да са в необлагодетелстваната позиция). И все пак, колкото по-бързо разберем какво означава то, толкова по-бързо ще можем да го преодолеем.

Така един професор решил да запознае студентите си с това какво означават привилегията и промяната в социалния статус. За да им го обясни нагледно, той им раздал по лист хартия и ги помолил да го смачкат.

След това пред тях поставил кошче за боклук и обяснил:

"Правилата са прости. Представете си, че вие сте цялото общество. И всеки от вас има шанс да стане по-богат, да се качи в следващото социално ниво. Единственото, което трябва да направите затова, е да уцелите кошчето със смачкания лист, без да ставате от своето място си".

От задните редове започнали да се възмущават шумно, тъй като това не било честно спрямо тях. С най-голям шанс да уцелят кошчето били тези на първите чинове.

Все пак студентите започнали да се опиват да вкарат хартиените топки в целта. Очаквано, тези на първите редове (макар и не всички), уцелили коша. От задните редици пък едва няколко души се справили усшено със задачата.

Виж още: Супермоделите, които са тръгнали от нулата

Тогава преподавателят отново излезнал пред студентите и започнал да говори:

"Колкото сте по-близо до кошчето, толкова по-голям е шансът ви да уцелите. Ето какво означава да сте с привилегия. Но забелязахте ли, че за несправедливостта говореха само тези, които бяха на задните чинове? От друга страна, тези, които бяха отпред, дори не забелязаха, че са привилегировани. Всичко, което виждаха, беше пътят, който ги дели от целта", заявил професорът.

"Вашата задача като студенти, които получават образованието си, е да осъзнаете, че имате привилегия под формата на „образование“ и да го използвате, за да постигнете целите си, но в същото време да не забравяте за тези, които са зад вас", довършил той.

Източник: Bulevard.bg