Bee Smart Technologies дават отговор на глобалната криза с измирането на пчелите чрез иновативните си смарткошери

От края на 90-те години на XX век, пчеларите от целия свят наблюдават загадъчното и внезапно изчезване на пчелите и докладват необичайно високи темпове на спад в колониите на медоносни пчели. И това е един от глобалните проблеми, които могат да предизвикат световен глад и дори - края на света.

Проучванията показват, че 1/3 от храната, която консумираме днес, е пряко свързана с опрашването на пчелите. Само в Европа, отглеждането на над 4000 зеленчука зависи от съществената работа на земните пчели, дивите пчели и други насекоми като пеперуди, оси, мухи и т.н.

Няколко млади българи обаче могат да дадат решението на този проблем. Bee Smart Technologies са патентовали изобретение, което може да спасява застрашения  живот на пчелите.

Видео: Как измирането на пчелите ще унищожи световната икономика (обяснено в картинки)

Проектът на българските предприемачи може намали смъртността им с до 95%, да редуцира логистичните разходи на пчеларите с до 23% и като цяло да увеличи приходите средно с около 25%.

Самото изобретение представлява интелигентна система, която се внедрява в пчелните кошери, като по този начин започва да предава данни за температура, влажност, тегло и звук. Те са достатъчни, за да може да се определи количеството събран мед, здравословното състояние на колонията и други полезни за пчеларите данни.

Виж още: Пчелите стават домашни любимци

Според изобретателите това е своеобразен здравен картон на пчелите, който позволява на пчеларите да следят състоянието им.

Проектът на Bee Smart Technologies е финалист на международното състезание за предприемачи Chivas - The Venture. Там те се състезават с други 26 стартъпа от цял свят за голямата награда от 1 млн. долара. Гласуване на сайта на кампанията пък ще разпредели между участниците 250 хил. долара.

Тук можете да подкрепите проекта на Bee Smart Technologies.

Виж още: България стана световен лидер в биопчеларството

Източник: Нова телевизия