Отговор на този хипотетичен въпрос дава проучване на агенция "Маркет линкс" за Би Ти Ви

Ако днес в България се проведе референдум за излизането на страната ни от ЕС, какви биха били резултатите? Отговор на този въпрос дава проучване на агенция "Маркет линкс" за Би Ти Ви.

Българите остават силно подкрепящи европейското членство: 61% от анкетираните заявяват, че страната ни трябва да остане в общността, 20% биха предпочели да видят България извън ЕС, а 8% не дават отговор.

Виж още: Какво очакват българите от ЕС

Изключително висока би била и избирателната активност на подобен референдум - близо 90%.

"Ние сме далеч от евроскептичните страни като Холандия, Австрия и дори Франция, да речем. Споделяме принадлежността си към европейски проект", коментира резултатите Димитър Живков от "Маркет линкс". 

Той направи и паралел с британския референдум за т.нар. Brexit - както на Острова, така и у нас по-младото поколение е по-склонно да подкрепи оставането на страната в ЕС.

Виж още: Ще се разпадне ли ЕС откъм Източна Европа след Brexit

Що се отнася до партийната принадлежност на участниците в двата лагера - "за" и "против" нашето еврочленство, Живков посочи, че голяма част от привържениците на десните партии силно подкрепят оставането на страната ни в ЕС (за разлика от разпределението на вота в Обединеното кралство).

Особено изразено е това при симпатизантите на ГЕРБ, 80% от които са "за" оставането на страната ни в ЕС. На обратния полюс - но отново с по-голяма степен на одобрение за членството ни в ЕС, - са симпатизантите на левицата и Патриотичния фронт. 

Голяма част от българите не одобряват и излизането на Великобритания от ЕС. Това е мнението на 45% от анкетираните.

Българите разсъждават прагматично и се притесняват за възможностите си за работа и учене във Великобритания. А след като на Острова пребивават около 60-70 хил. наши сънародници, може да се каже, че 200 хил. българи имат роднина там, затова са разбираеми и притесненията на хората, свързани с работата, пътуването и възможностите за живот във Великобритания, обясняват социолозите.

Виж още: Нова Желязна лейди идва начело на Великобритания

Източник: Би Ти Ви