Според европейците борбата с тероризма трябва да бъде основен приоритет на ЕС, следвана от мерки в сферата на заетостта, борбата с данъчните измами, миграцията, защитата на външните граници и опазването на околната среда

Борбата с тероризма би следвало да бъде основен приоритет на ЕС, следвана от мерки в сферата на заетостта, борбата с данъчните измами, миграцията, защитата на външните граници и опазването на околната среда.

Това показва представително проучване на Евробарометър, осъществено през април във всички страни от ЕС по поръчка на Европейския парламент.

Участниците в него - 27 969 души във всички 28 държави, вкл. 1040 българи, са били запитани дали искат по-активна или по-малка намеса на ЕС в ред области.

Мнозинството са на мнение, че в повечето области ЕС трябва да играе по-голяма роля, отколкото в момента. 82% от анкетираните смятат, че ЕС трябва да направи повече в борбата с тероризма, по-активна намеса от европейските институции по проблема с безработицата искат 77%, а 75% - в борбата с данъчните измами. 67% са за повече мерки по опазване на околната среда.

Виж още: Евродепутатите призоваха за бърз Brexit и дълбока реформа на ЕС

Рискът от терористичен акт е висок според 40% от запитаните. Измежду предложените от Европарламента мерки срещу терористичната заплаха европейците смятат, че най-спешни са прекъсването на каналите за финансиране на терористични групировки (42%), борбата с корените на проблема около тероризма и радикализацията (41%) и укрепването на контрола върху външните граници (39%).

Българите придават дори по-голямо значение на действията, предприети от Брюксел по отношение на тероризма, миграционната криза и защитата на външните граници. 86% от анкетираните у нас са на мнение, че ЕС трябва да има по-активна намеса в борбата с тероризма (в сравнение с 82% от европейците като цяло).

80% от българите искат повече действия относно миграцията (при 74% в целия ЕС), а 79% настояват за същото при защитата на външните граници (спрямо 71% от всички европейци).

От Европейския парламент уверяват, че вече се работи по нови инициативи в областите, сочени като приоритетни от европейските граждани - например криминализиране на действия по подготовката на терористични актове и затягане на правилата относно покупката и притежанието на огнестрелни оръжия.

Във връзка с данъчното облагане евродепутатите ще гласуват през юли препоръки за принуждаване на мултинационалните корпорации да плащат справедливо ниво на данъци. Формирана е и анкетна комисия за проучване на разкритията за офшорни сметки и операции в "Панамските документи".

Виж още: ЕС прави единен черен списък на офшорките, които не сътрудничат

По отношение защитата на външните граници този месец ЕП е на път да одобри планове за система за Европейска гранична и брегова охрана, обединяваща възможностите на националните гранични служби с ресурсите на европейската агенция за граничен контрол Фронтекс.

Проучването показва още, че 3/4 (74%) от европейците смятат, че това, което ги сближава, е по-важно от онова, което ги разделя.

Източник: Европейски парламент