Колко голяма част от света би останала под вода

Въпреки вярата на редица консервативни политици, предимно в САЩ, че глобалното затопляне и проблемите с климата са просто мит, измислен от еколозите, за да всяват паника, проблемът съществува действително. И има нужда от съответните мерки, които да се вземат. 

"Глобалното повишаване на средната температура е факт. Това се дължи на човека и човешката дейност. Те са видими на Северния и Южния полюс. Там покачването е с между 2 и 7 градуса. Това се отразява на много бързо разтопяване на ледниците. Заплашва видове като пингвините или северните мечки, защото не могат да се адаптират. Именно тези два полюса са факторите, които носят стабилност на времето", казва Георги Стефанов, координатор "Политики и климатични промени" към WWF в коментар на новината, че 2015 г. е била най-топлата досега в историята. 

Продължаващият ръст на годишните температури на Земята започва от 1891 г. и показва как действително човек влияе на глобалното затопляне. 2015 г. е абсолютният връх във високите температури, като сред 10-те най-горещи години влизат само години от 1998-а насам.

Виж още: След 300 години Лондон, Ню Йорк и Венеция ще са изцяло под водата

Песимистичните прогнози продължават, като според някои учени на Земята може да стане още по-горещо. Силните пасати в Тихия океан вероятно са имали сдържащ ефект върху глобалната средна температура, но тези ветрове се очаква да отслабнат в близко бъдеще.

Тук следва да се запитаме - а какво ще стане, ако всичкият лед на земята се разтопи? Ако на Северния и на Южния полюс не остане ледена покривка и всички ледници се разтопят? Как би изглеждал светът тогава? Това видео може да ви даде известна представа каква част от света би потънала под вода.

При рязка промяна там ставаме свидетели на катаклизми и природни бедствия в други точки по света. Паралелно с това топенето на ледоведе води след себе си и повишаване на нивото на световния океан, което сериозно може да застраши редица крайбрежни градове. 

Като цяло страната ни не би била засегната кой знае колко, но огромни градове постепенно ще бъдат завземани от водата. Като към това се прибавят и останалите катаклизми, бежанците и цялостния хаос, ако не се заемем с проблемите на климата, ни очакват сериозни проблеми.

Kak shte izglezhda evropa ako vsichkiyat led na zemyata se stopi