Изследване на БАН показва как изглеждат българите

Ако се влияем от общоприетите представи за женски сексапил, вътре се включват слабо и добре оформено тяло, дълги крака и красиво лице. Жителките на кои населени места се вписват най-добре в тези критерии?

Институтът по антропология към БАН направи годишното си изследване, което показва как изглеждат българите, съобщи Би Ти Ви. В изследването има и любопитни данни къде живеят най-дългокраките и къде най-фините и слаби жени у нас.

Слаби и/или дългокраки

Проучването показва, че най-слаби и фини са жените, живеещи в Бургас. Там средното тегло при представителките на нежния пол е 63 кг - при 65 кг средно за страната. София и Монтана обаче държат първенството по тегло. Жителите в столицата са и средно с 2 см по-високи.

Средният ръст на дамите за цялата страна пък е 158 см. Най-високи и дългокраки са жените в София, Пловдив и Хасково.

При мъжете средният ръст за страната е 171 см, а средното тегло - 77 кг.

Виж още: Най-умни и красиви са хората от Бургас

Как изглеждат българите

Над 80% от сънародниците ни са тъмнокоси и тъмнооки, а едва 7% са естествено русите със сини очи. Най-рядко срещаната комбинация у нас е тъмната коса и светлите очи.

Според данните от изследването съвременният българин по външен вид не се отличава по нищо от останалите европейци. Според директора на Института по антропология към БАН проф. Йордан Йорданов може да кажем, че ние сме чисти европейци.

През 2050 г. ще стане ясно как точно са се променили българите в началото на XXI век. Тогава българските учени ще се произнесат.