Това обаче не означава, че тези стоки ще поевтинеят задължително

От началото на новата година в Чехия данъкът добавена стойност (ДДС) за книгите пада от 15 на 10%, пише OFFnews, като се позовава на Český rozhlas.

Освен при книгите, намаляване на данъка върху добавената стойност в Чехия ще има и върху лекарствата, детските храни и памперсите.

Не е задължително стоките да поевтинеят

Това обаче не означава, че непременно цените на тези стоки ще се понижат, заявява вицепрезидентът на Съюза за търговия и туризъм в страната. Намаленията ще зависят от търговците, които ще имат избора да понижат цените си в полза на клиентите си или да запазят досегашните цени и да повишат собствените си печалби.

"Това не е крайната цел. Повечето издателства и изобщо хората в този бранш настояват ДДС-то върху книгите у нас да стане 0%, както е във Великобритания. Всяко намаляване на цените се отразява положително както психологически, така и фактически", заявява основателят на панаира на книгата в Хавличков Брод Маркета Хейкалова.

Първоначалната идея на министерството на финансите в Чехия била да се намали и ДДС-то на печатните издания, но впоследствие тя била отхвърлена. Със смъкването на данъка върху детските храни и памперсите пък се цели подкрепа за семействата с деца.

За какво не важи намалението

Намалението при лекарствата ще важи за ваксините, противозачатъчните препарати на хормонална основа, ветеринарните препарати, приготвени на същата основа, както и всички медикаменти за хора. Досега те бяха облагани с 21% ДДС.