Том Ханкс и жена му Рита Уилсън, Идрис Елба, Мишел Барние, Кирил Домусчиев, Пласидо Доминго, Кевин Дюрант, принцът на Монако и още актьори, певци, бизнесмени и политици са сред знаменитостите с COVID-19

Испанският оперен певец Пласидо Доминго (79), който живее в Мексико, е поредната известна личност, попаднала в списъка на вече над 300 хил. души по света, заразени с новия коронавирус. 

Моля всеки от вас да бъде изключително предпазлив, призова във "Фейсбук" един от Тримата тенори, като припомня основните хигиенни препоръки и заключава: "Заедно можем да преборим този вирус и да сложим край на настоящата световна криза, за да сме в състояние да се върнем към нормалния си живот - надявам се, много скоро." 

Иначе първите знаменитости, диагностицирани с COVID-19, бяха носителят на две награди "Оскар" Том Ханкс и жена му от български произход Рита Уилсън. Още на 11 март актьорската двойка се оказа под карантина в Австралия, където той се снимаше във филм за Елвис Пресли, режисиран от Баз Лурман.

И двамата имат съпътстващи заболявания, които по принцип утежняват прекарването на болестта - 63-годишният Том е с диабет от II тип, а съпругата му, негова връстничка, преди пет години се лекува от рак на гърдата и претърпя двойна мастектомия.

Те бяха поставени под карантина и държат феновете си информирани чрез "Туитър" и "Инстаграм", където Ханкс, автор и на книга с разкази, се похвали, че ходи с пишещата си машина дори в тоалетната.

Температура и слабост са основните симптоми, които описва и френската актриса от украински произпод Олга Куриленко, момиче на Джеймс Бонд от филма "Спектър на утехата" (2008). Грижете се за себе си, внимавайте и приемайте всичко това сериозно, призова тя, докато се намира в изолация.

Друга кинозвезда, обявила диагнозата си в социалните мрежи, е британецът Идрис Елба (47), който се изявява и като диджей. Актьорът, когото гледахме последно като злодей в миналогодишните високобюджетни филми "Бързи и яростни: Хобс и Шоу" и "Котките", не пропусна да опровергае конспиративните теории, че черната раса не е податлива на новия коронавирус.

Той нямал кой знае какви симптоми, освен хрема, но като цяло се чувствал добре, въпреки че също е в рисковата категория заради астмата, с която живее от дете. Решил да се изследва обаче, тъй като му предстояло да снима нов филм, а се оказал контактен на заразена с коронавирус публична личност (вж. по-долу).

Норвежкият му колега Кристофър Хивю, популярен с ролята на Тормунд в сериала "Игра на тронове", се е изолирал у дома със семейството си, като само той е със симптоми на лека настинка. Мийте си ръцете, спазвайте карантината и 1,5 м дистанция от другите хора, за да предпазите не само себе си, но и цялата общност, а най-вече хората в риск като по-възрастните и страдащите от различни заболявания, призовава 41-годишният актьор.

Като опровержение на погрешното схващане, че коронавирусът засяга само хора на възраст, дойде новината за диагнозата на 26-годишната актриса Рейчъл Матюз, озвучила нова героиня в анимацията "Замръзналото кралство II", и певицата Шарлът Лорънс (19), която изпълни основната песен от саундтрака на "Хищни птици (и невероятната еманципация на Харли Куин)" - Joke's On You.

"Имаме силата да намалим скоростта на разпространение, затова ви моля да се изолирате - прикани тя своите последователи в "Инстаграм". - Аз ще се оправя, но мнозина няма да успеят, ако прекалено много хора се разболеят твърде бързо. Затова си останете вкъщи, мислете за своите родители, баби и дядовци."

Коронавирусът не пожали и спортните среди. Първата жертва стана европейското първенство по футбол, което УЕФА отложи за догодина. Евро 2020 трябваше  за първи път от 12 юни до 12 юли, като домакинството щяха да си поделят 12 града в 12 различни държави: Лондон, Мюнхен, Баку, Санкт Петербург, Рим, Букурещ, Дъблин, Копенхаген, Будапеща, Глазгоу, Билбао, Амстердам.

В американската Национална баскетболна асоциация (НБА) пък прекратиха сезона още с първия случай на коронавирус сред играчите, появил се на 11 март при Руди Гобърт от "Юта джаз". "Изпитвам страх, тревожност и притеснение. Искам да се извиня ня хората, които може да съм застрашил. Тогава нямах представа, че изобщо съм заразен. Бях невнимателен и нямам оправдание. Надявам се моята история да послужи като предупреждение и да накара всички останали да приемат това сериозно", сподели той в социалните мрежи. 

През следващите дни с COVID-19 бяха диагностицирани съотборникът му Донован Мичъл, Крисчън Уд от "Детройт пистънс", двукратният шампион Кевин Дюрант и още трима баскетболисти от "Бруклин нетс".

Колоездачи пък се заразиха при обиколката на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Там с коронавирус се оказаха колумбиецът Фернандо Гавирия и руснакът Дмитрий Страхов, който беше хоспитализиран в Абу Даби.

Футболните среди също не бяха пощадени: от коронавирусна инфекция си отиде бившият президент на испанския гранд "Реал" (Мадрид) Лоренсо Санс, на 76, а сред заразените са испанецът Микел Артета (37), старши треньор на "Арсенал", нападателят на "Челси" Калъм Хъдсън-Одои (19), световният шампион с тима на Франция от 2018 г. Блез Матюиди (31), Даниеле Ругани (25) и аржентинският национал Пауло Дибала, които са съотборници на Кристиано Роналдо в "Ювентус" (Торино).

Впрочем първият пациент с COVID-19 в Италия, където броят на заразените и починалите е на второ място след Китай, също е спортист - 38-годишен маратонец и футболист, работещ като мениджър в голяма международна компания и идентифициран само като Матия.

Той беше приет в болница с лека пневмония на 19 февруари, а край леглото му на свиждане се събрали семейство и приятели. Ден по-късно, след като организмът му не реагирал на лечението, го изследвали и се оказал с коронавирус. Наложи се да го поставят за известно време на командно дишане, но съпругата му, бременна в осмия месец и също заразена, бе пусната под домашна карантина. 

Италианска връзка, макар вероятно непряка, има и при първата известна личност, диагностицирана с новия коронавирус у нас - бизнесменът Кирил Домусчиев, председател на една от големите работодателски организации (КРИБ) и собственик на футболния шампион "Лудогорец" (Разград).

Заради 1/16-финала от Лига Европа през февруари, който в крайна сметка изгубиха, отборът му пътува до Милано, когато епидемията в Северна Италия тъкмо започваше да се развихря. Близо месец по-късно Домусчиев даде положителна проба в частна софийска болница, а след това дари на държавата лекарства и 5000 теста за COVID-19.

Виж още: Нови ограничителни мерки у нас с идването на пролетта

Известна паника в бизнессредите зад Океана предизвика хоспитализирането в Лос Анджелис на звукозаписния магнат Лусиан Грейндж, изпълнителен директор на "Юнивърсъл мюзик груп". Две седмици преди диагнозата си той отпразнувал 60-годишнината си в компанията на други бизнеслидери, сред които шефът на "Епъл" Тим Кук.

След Италия най-сериозно е положението в Иран, където се твърди, че на всеки 10 минути умира по един човек, заразен с COVID-19. Сред установените повече от 16 хил. случая е и вицепрезидентката на Ислямската република Масумех Ебтекар (59).

Популярният канадски премиер Джъстин Трюдо постави цялото си семейство в изолация за две седмици, след като съпругата му Софи се завърна с коронавирус от кратка командировка в Обединеното кралство. Тя била в Лондон на благотворителна проява със знаменитости като шампиона от "Формула 1" Луис Хамилтън и актьора Идрис Елба - който намекна, че може да се е заразил от нея...

Друга първа дама, съпругата на испанския премиер Педро Санчес, също се нареди в списъка с над 11 хил. вирусоносители. Испания е на второ място в Европа по численост на случаите с коронавирус (след Италия).

Кметът на Маями, щата Флорида, Франсис Суарес си води "дигитален дневник" с надежда преживяното от него да помогне на града да преживее пандемията. Той акцентира върху значението на социалното дистанциране и използва хаштага #InThisTogether (Заедно сме в това). 

В американския Конгрес, освен двама членове на Камарата на представителите, с коронавирус вече е и сенаторът републиканец Пол Ранд от щата Кентъки. Той нямал симптоми, но се тествал, защото напоследък пътувал много. 

Австрийският ерцхерцог и бивш евродепутат Карл фон Хабсбург разбрал, че е с коронавирус, след като негов познат го предупредил за положителната си проба на конгрес в Швейцария. Втората кралска особа - и първият държавен глава, - диагностициран с COVID-19, е принцът на Монако, 62-годишният Албер Втори, който се лекува и работи от вкъщи.

От европейските политици с коронавирус е и главният преговарящ на ЕС за излизането на Великобритания от общността (т.нар. Брекзит) Мишел Барние. 69-годишният френски политик е автор на множество книги, вкл. атлас за основните глобални рискове, свързани с природата и околната среда.

Източник: По материали от Vulture