Страната ни е на последно място в ЕС по развитие на дигиталната икономика

България сериозно изостава в развитието на дигиталната икономика и е сред най-слабо представящите се държави в ЕС по този фактор.

Това са част от изводите от Индекса за дигитална икономика и общество (DESI) на Европейската комисия, цитирани от "Капитал". Тази година страната запазва 27-ата си позиция в класацията с минимално подобрение в общия си резултат.

Големите червени флагове

Най-слаби очаквано сме в обществените дигитални услуги. Голям червен флаг обаче има и за проблема с липсата на основни интернет умения. Така например едва 34% от населението има основни познания като изпращане на имейл, инсталация на нови устройства и пр.

Друг въпрос, на който трябва да се обърне внимание, е и фактът, че ИКТ специалистите са сред най-слабо разпространените професии, сравнено с останалите европейски държави - едва 1,7% от всички заети.

Друг от изводите на изследването е, че у нас бизнесът не успява да използва ефективно онлайн търговията и социалните мрежи, показва изследването. Едва 28% от фирмите обменят информация по електронен път, а за социални медии за бизнес цели използват едва 7,3% от българските фирми. Използването на облачни услуги пък е сред най-ниските в Европа - 6,3%.

Онлайн търговията също е изключително слабо развита. Само 5,5% от малките и средните компании продават чрез интернет, а от тях 2,1% търгуват онлайн с други европейски държави. Дори за тези, които използват технологията, тя е от минимално значение, защото носи едва 1,4% от приходите им.

Трагично положение при публичните електронни услуги

Страната е и на 28-о място в класацията за развитие на публичните електронни услуги. България попада в края на списъка и трябва да подобри значително онлайн услугите си и да предостави повече данни за обществено ползване, смятат от ЕК. Много повече внимание трябва да се обърне и на електронното здравеопазване: едва 8,7% от общопрактикуващите лекари обменят информация по електронен път, а 4,6% от рецептите са електронни.

Източник: "Капитал", ЕК