От фирмата възложител на строежа реагираха остро след коментар на Люба Кулезич, намесила името на Кирил Домусчиев. Какво казват от Министерството на културата за сградата на "Джеймс Баучер" 24 и кой е архитектът й всъщност?

Министерството на културата трябваше да има последната дума в спора за жилищната сграда, която трябва да се издигне на мястото на т.нар. "Къща с кулата" на столичния бул. "Джеймс Баучер", в кв. Лозенец. От известно време насам имотът на номер 24 се подготвя за събаряне въпреки петицията за запазването й като паметник на културата, дело на прочут български архитект.

Миналата седмица, по искане на кмета Йорданка Фандъкова, министърът на културата Вежди Рашидов разпореди незабавна проверка на документацията и ето какво се установява по случая в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН):

Сградата е била декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата през 1983 г. През 1993-та й е предоставена предварителна категория "за сведение" - най-ниската категория за културната и научна стойност на един паметник на културата.

През май 2008 г. собствениците са подали молба с искане за отписване на сградата от регистъра на паметниците на културата. През юли същата година искането е разгледано на Експертен съвет на тогавашния Национален институт за паметниците на културата (НИПК). Там констатират, че

градоустройствената среда на паметника на културата е нарушена

с изграждането на нови пететажни кооперации. В сградата са извършвани и неколкократни преустройства, с което е загубена автентичността на плановата структура.

Заключението е, че сградата вече не притежава индивидуална културно-историческа стойност. По тази причина Експертният съвет е взел решение за отписването й от списъка на паметниците на културата. 

Освен че е емблематична за квартала, къщата, построена от арх. Иван Банков през 1932 г., има красива и здрава конструкция, хармоничен архитектурен план и тухлена

украса, характерна за неоромантизма в архитектурата,

обясняват авторите на онлайн петицията, под която са събрани близо 1000 подписа.

Те допълват, че в София паметниците в този стил се броят на пръсти и най-близкият пример е къщата на Сирак Скитник на ул. "Борова гора", построена от арх. Георги Овчаров.

Архитект на Къщата с кулата" е "българският Леонардо да Винчи" - Лазар Парашкеванов, учил в Прага и проектирал сградата на Националната опера и "първия български небостъргач", съобщи в предаването си тази неделя Люба Кулезич, седмица след като повдигна темата, цитирайки сигнал на зрител.

След предишния й коментар обаче от фирмата възложител реагираха остро с отворено писмо, в което посъветваха собственика на "Лудогорец" Кирил Домусчиев да съди тв водещата за клевета заради намесата на името му, тъй като към момента той няма пряка връзка със строежа.