... нямат нищо общо с любимия ни анимационен герой Пинко. Бандата крадци на бижута от бивша Югославия вилнее от 90-те из цяла Европа, а сега са обект и на минисериала "Последните пантери", озвучен с музика на покойния Дейвид Боуи (видео)

Мнозина от нас са отраснали с филмчетата за Пинко, розовата пантера, но знаете ли всъщност как се появява този герой?

Дебютът му е в началните надписи за криминалната комедия на Блейк Едуардс "Розовата пантера" (1964) за инспектор Клузо с Питър Селърс в главната роля.

Закачливите кадри са дело на Фриц Фриленг и Дейвид ДеПати, а късометражната анимация от същата година The Pink Phink печели "Оскар" и слага начало на цяла поредица шестминутни епизоди, озвучени с музиката на Хенри Манчини.

По онова време началните надписи на филмите са сами по себе си цяло изкуство.

В оригиналния филм Розовата пантера е... огромен розов диамант, който в средата си има петно, а проблясъците му напомнят силуета на голяма котка...

Именно на игралния филм и продълженията му Интерпол кръщава бандата на Розовите пантери - престъпна мрежа, съставена от граждани на бивша Югославия, която вилнее зад граница, докато страната им се разцепва в братоубийствени граждански войни.

Смята се, че групировката е отговорна за дръзки кражби на бижута в Дубай, Швейцария, Япония, Франция, Лихтенщайн, Германия, Люксембург, Испания, Монако - на обща стойност над 500 млн. долара.

Сега те са обект и на европейски минисериал от шест епизода под заглавие "Последните пантери". Участват двукратно номинираната за "Оскар" Саманта Мортън ("Специален доклад", "Лонгфорд"), носителят на френската филмова награда "Сезар" Тахар Рахим ("Пророк", "Миналото"), хърватският актьор Горан Богдан и ветеранът Джон Хърт, лауреат на БАФТА и "Златен глобус" ("Среднощен експрес", "Човекът слон").

Идеята за екранизиране на тази история е на френския журналист Жером Пиера, а сценарист е Джак Торн (Skins), като сюжетът е разработен въз основа на дългогодишни проучвания и свидетелства от бивш член на "Розовите пантери", полицаи и разследващи, които са били по петити им, застрахователи - и наркопласьори в Марсилия.

Режисьор е шведът Йохан Ренк, а снимките протичат във Великобритания, Франция, Сърбия и Черна гора на три езика...

Бандата, известна с безцеремонните си нападения посред бял ден и умелите си бягства, внезапно се скрива от полезрението, след като цяло десетилетие тероризират бижутерите - до момента, когато в Южна Франция не е извършен обир, който носи почерка на Пантерите.  

Всичко сочи към тях, освен една фатална разлика: смъртта на малко момиченце по време на бягството. Тази трагедия отключва поредица събития из цяла Европа, които предизвикват драматичен и опасен сблъсък между английски застрахователен съветник (Мортън), нейния шеф (Хърт), френски полицай от алжирски произход (Рахим) и опитен сръбски крадец (Богдан).

Това, което започва с диаманти, води до оръжия, наркотици, големи суми пари - и въвлича представители на властта от Европейския съюз, лондонското Сити и мрачния подземен свят на Стария континент...

През погледа на главните герои зрителите се пренасят в Лондон, Марсилия, Белград и Босна, връщат се в мрачните дни на балканските конфликти в средата на 90-те, стават свидетели как се формира организираната престъпност в Европа и се прехвърлят обратно в съвременния свят на гангстерите, европейските банки и един нов вид престъпници - костюмарите от големите банки.

Премиерата на европейската криминална поредица у нас е този вторник, 19 април, от 22 ч. по "Фокс крайм". Там звучи и "лебедовата песен" на Дейвид Боуи - Blackstar от едноименния му албум, излязъл три дни преди неговата смърт.

Виж още: Дейвид Боуи (1947-2016) в 15 факта и няколко вечни песни

Предложението да запише основната композиция към "Последните пантери" идва от Йохан Ренк, който навремето също се изявява като музикант, а през 90-те нашумява с денсхита Here We Go под псевдонима Стака Бо.

Впоследствие той режисира клипове на звезди от ранга на Мадона, Крис Корнъл, Кайли Миноуг, Роби Уилямс, "Ол сейнтс" и Бийонсе, но освен това снима епизоди от сериалите "Живите мъртви" и "В обувките на Сатаната".

Докато работи по "Последните пантери" в Черна гора, Ренк изпраща суров материал от първите два епизода до Боуи в Ню Йорк. Два дни по-късно музикантът му пише, че е харесал кадрите - и го кани да се срещнат. Ренк хваща първия самолет за САЩ и двамата обсъждат не само сериала, но също и тъмната страна на Европа, библейските аспекти на човешката същност и дори демоните от картините на Йеронимус Бош.

В края на разговора Бауи разкрива, че работи по музика, която би паснала на заложените в "Последните пантери" идеи и настроения. А две седмици по-късно изпраща на Ренк песента си Blackstar.

"Бях изумен от щедростта на Дейвид. Още не мога да повярвам какво се случи. Да имаме негова песен в сериала е привилегия сбъдната мечта“, казва шведът, който режисира не само 10-минутното видео към песента, но и клипа към предсмъртния хит на Боуи Lazarus.

Ренк изготвя и специален трейлър за "Последните пантери", в който Blackstar звучи като фон...