Историческата памет е шегаджийка и понякога погрешно "помни" някоя фраза или я заприходява в чужд архив

Откак има социални мрежи, крилатите фрази са една идея по-близо до нас.

Всекидневно се натъкваме на древни мъдрости или нови откровения.

Те невинаги са шеговито подписани от Пабло Ескобар или Паулу Коелю.

Оказва се обаче, че и историческата памет е шегаджийка и понякога погрешно "помни" някоя фраза или я заприходява в чужд архив.

Да видим част от най-популярните заблуди, свързани с изказванията на велики исторически личности.

- И все пак тя се върти

Не го е казал Галилей.

Globusat na galileo

Колкото и красиво да изглежда легендата, колкото и мъжествен да изглежда Галилей в нея, той не е изричал тази фраза. Галелей е изправен пред съда за ерес през 1633 г. заради труда си "Диалог за двете главни световни системи", в който твърди категорично, че Земята се върти около Слънцето.

За да спаси живота си, Галилей се отрича от идеите си и живее под домашен арест до смърта си през 1642 г. През 2008 г. Ватикана реабилитира Галилей и му издига паметник.

- In vino veritas

Автор на фразата е римският писател ерудит Плиний Стари, живял през I век от н.е.. Той използва думите в труда си "Естествена история".

Смисълът е, че под въздействие на алкохола хората се разкрепостяват и говорят това, което мислят. Т.е. смисълът е: каквото е на трезвия в ума, на пияния е на езика. Понякога фразата се използва с продължение - In vino veritas, in aqua sanites (Истината е във виното, здравето във водата).

- Щом няма хляб, яжте пасти!

Мария Антоанета никога не е изричала тази скандална фраза, възпламенила гневния гладен френски народ. Жан-Жак Русо, който за пръв път публикува цитата в своята автобиография "Изповед" вероятно е имал предвид Мария-Тереза Испанска, тъй като ръкописът датира от 1767 г., когато Мария Антоанета е едва 12-годишна и все още не е съпруга на Луи XVI.

- Религията е опиум за народа

Който си мисли, че автор на фразата е вождът на Октомврийската революция Владимир Илич Ленин, греши. Неин автор е немският писател Новалис (1772-1801). Но и това не е всичко. В увода към труда си "Към критика на хегеловата философия на правото" Маркс пише: "Религията е въздишка на угнетената твар, сърце в безсърдечния свят, както и дух в бездушните порядки."

Т.е. от една страна, не само цитатът е неточен, но и общият му смисъл се възприема невярно. Първоначално смисълът е, че религията не е отрова (някога опиумът не е смятан за наркотик, а е бил популярно обезболяващо, което се продавало в аптеките без рецепта), а отдушник, терапия, която облекчава страданието.

- Държавата - това съм аз

Думите се приписват на знаменития френски крал Луи XIV. Смята се, че Краля слънце казва това през 1655 г. пред парламента. Кралят обаче не е произнесъл подобна фраза - тя липсва в публикуваните от Роже Александър протоколи от заседанието. Според някои изследователи всъщност това са думи на една забележителна дама, английската кралица Елизабет I (1558-1603).

Koy tsitat komu prinadlezhi

- Няма човек, няма проблем

Традиционно фразата се приписва на Йосиф Сталин. Неин автор обаче най-вероятно е писателят Анатолий Рибаков (1911-1998), който я използва в романа "Децата на Арбат" (1987). Там Сталин произнася думите във връзка с разстрела на военните в Царицин през 1918 г. Смъртта решава всички проблеми. По-късно в своя "Роман в спомени" Рибаков пише, че е възможно да е чул фразата от някого, а може и да я е измислил.

- Целта оправдава средствата

Девизът се приписва на йезуитите. Всъщност знаменитият йезуит Ескобар-и-Мендоса е казал буквално следното: "Целта придава на деянията тяхната специфична ценност, като в зависимост от добрата и лоша цел деянията се делят на добри и лоши." - което не е съвсем същото. А и самите йезуити, за тяхна чест, официално се отказват от поддръжка на възгледите на Ескобар.

Фразата им е приписана от Блез Паскал в "Писма до провинциалиста". При това мисълта е използвана и по-рано: Тъй като на този, на когото отказват правото да използва нужните средства, е безполезно и правото да се стреми към целта. От това следва, че тъй като всеки има право на самосъхранение, значи всеки има право да използва всички средства и да извършва всякакви деяния, за да опази себе си, казва Томас Хобс в "За гражданите".

На когото е позволена целта, позволени са му и средствата, пише в "Основи на моралното богословие" Херман Бузенбаум. Впрочем най-ранната от известните фрази принадлежи на Овидий, при когото звучи така: Exitus acta probat (Резултатът оправдава действието). Колкото до истинския девиз на йезуитите, за такъв трябва да се признае Ad majoren Dei gloriam (Към доминиращата слава Божия), известен като абревиатурата AMDG - хералдически девиз на Ордена на Исус.

- Здрав дух в здраво тяло

Тази фраза има по-скоро пожелателен характер. Римският сатирик Ювенал, който я произнася пръв, влага в нея точно противоположен смисъл. В своята 7-а сатира Ювенал пише, че трябва да молим боговете за редкия дар - здрав дух в здраво тяло. На тази основа се появява известната римска пословица Mens sana in corpore sano - avis rara (В здраво тяло здрав дух и рядък късмет).

- Двата най-често срещани елемента са водородът и глупостта

Въпреки че тази фраза се среща за пръв път в есе на американския писател Харлан Елисън от средата на 60-те, тя често е погрешно приписвана на рокзвездата Франк Запа. Цялата фраза е: "Двата най-често срещани елемента във Вселената са водородът и глупостта".

 elementarno uotsan nyama takava fraza

- Елементарно, драги ми Уотсън

Тази фраза никога не е изричана от Шерлок Холмс, в никое от произведенията на Артър Конан Дойл. Не и в този вид. Все пак думите "елементарно" и "драги ми Уотсън" се появяват в два различни пасажа в разказа на Дойл "Гърбавият" (1893).

- Пролетарии от всички страни, съединявайте се!

Знаменитият лозунг също не е измислен от Ленин, дори не е от Карл Маркс, а от германския революционер Карл Шапер (1812-1870).

- Който не работи, не трябва да яде

И тази фраза не е измислена от болшевиките - те просто са я повтаряли толкова често, че най-сетне са им приписали и авторството. Думите са взети от Второто послание на апостол Павел към солуняните: Ако някой не иска да се труди, той няма и да яде.

Източник: e-lina.eu