Пре май месец се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 18 градуса

Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, съобщават от Националния институт метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, цитирани от агенция "Фокус".

В началото на май въздушната маса ще бъде неустойчива -

ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици. 

През периода 4-7-ми май ще бъде топло, с температури по-високи от обичайните. В началото ще е слънчево, но към 6-7 атмосферата ще се лабилизира, ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места краткотрайно ще превали и прегърми. 

През последните дни от първото десетдневие температурите чувствително ще се понижат. Ще бъде предимно облачно с валежи, на места интензивни, придружени от гръмотевици. Очакват се и градушки.

През второто десетдневие температурите ще се понижат още и ще се установи хладно за сезона време. По-често ще бъде облачно с валежи, в отделни дни значителни.

През третото десетдневие съществена промяна в атмосферната циркулация не се очаква. Ще се задържи неустойчиво с чести превалявания, в отделни дни се очакват и значителни валежи. Температурите слабо ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните.

По Черноморието и във високите полета средните температури през месеца ше варират между 14 и 16 градуса в планините - от 2-4, по високите части над 2000 метра и до 12-13 в по-ниските. 

Месечната сума на валежите ще бъде над нормата

която е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма - между 30 и 50 л/кв.м, в планинските и припланински райони - от 70 до 140 л/кв.м. 

В началото на месеца слънцето изгрява в 6,22 ч. и залязва в 20,26 ч. Продължителността на деня е 14,4 ч. В края на месеца Слънцето изгрява в 5,52 ч. и залязва в 20,57 ч. Продължителността на деня е 15,5 ч. 

Фазите на Луната през месеца са: 

4 май - пълнолуние, 11 май - последна четвърт, 18 май- новолуние и 25 май - първа четвърт.

Май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително. Климатично слънцето огрява страната ни 230-260 часа, в планините - 160-200 часа. 

В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18 градуса. Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки. 

Средно веднъж на 10 години се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 метра вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

Източник: Агенция "Фокус"