Дизелгейт, тайни картелни договорки, а сега и това - като опитни зайчета хора са били заставяни да дишат отровни газове. Сега възмущението е огромно. Но нищо няма да се случи, твърди Хенрик Бьоме в коментара си по "Дойче веле"

Правели са го с маймуни: затваряли са ги в камери, в които после са впръсквали азотен двуокис. Но не са се спрели само дотук - в експериментите са включили и хора, на които са им пускали същия газ, който се отделя в атмосферата от дизеловите двигатели. И всичко това по поръчка на един германски изследователски институт, свързан с германската автомобилна индустрия.

Подобни експерименти извикват в съзнанието ни най-страшни спомени: за газовите камери в Аушвиц-Биркенау, но и не само там. Напомнят ни също и за нацистката програма за ликвидиране (чрез обгазяване) на хора с увреждания - 70 хил. души са загинали в хода на т.нар. акция Т4. Все спомени за най-тъмните страници в германската история.

Виж още: Ужасът на нацистките концлагери в цифри и факти

След аферата Дизелгейт с "Фолксваген", тръгнала от САЩ и разраснала се до много по-голям скандал, обхващащ и други автомобилни концерни, някак си е трудно са си представим, че може да има и нещо още по-лошо. Но е факт. 

Всички се дистанцират

При тези опити напълно здрави хора е трябвало да дишат в затворени помещения отровни газове в продължение на три часа. Сигурно всеки, който живее близо до някоя натоварена пътна артерия, вдишва много повече отрова от участниците във въпросния експеримент. Дали в този смисъл той не е нещо напълно безобидно, което обаче сега се преувеличава? Преди да правим изводи, трябва да научим повече за  експериментите. 

Но тези, вършени с животни, са просто осъдителни. И много глупави. Възможно е когато са правели опитите с маймуни (през 2015 г.) огънят вече да е горял толкова силно, че автомобилните производители да са мислели само как да се измъкнат от примката. А през септември 2015 гръмна бомбата Дизелгейт. 

Виж още: Германия се разделя с дизеловите автомобили

След като научихме за въпросните тестове, всички се дистанцираха от тях: от "Даймлер" заявиха, че "са потресени от случващото се в името на германската автомобилна индустрия". В допълнение увериха, че за тестовете не са били използвани автомобили на концерна.

От БМВ също се дистанцираха, като подчертаха, че по принцип били срещу експериментите с животни и че проектът - видите ли - е трябвало да бъде спрян. Не закъсняха много и от "Фолксваген", който се извини за "грешното поведение на отделни лица". И всички до един сега настояват да бъде разследвано как въобще е могло това да се случи.

От Волфсбург до Щутгарт - само лъжи

И наистина - как въобще това е могло да са случи? - Ама че глупав въпрос! Нали точно тези три автомобилни концерна, заедно с доставчика Бош, основаха през 2007 г. Европейското изследователско дружество за околна среда и здраве в транспортния сектор (EUGT). Именно тази институция, която не е нищо друго освен една лобистка групировка, предрешена като научно звено, подкрепяща кампанията на германските автомобилни фирми за чист дизел, е поръчала серията експерименти.

Точно тя стои зад експеримента с хора в Аахен, който не е бил предназначен директно за автомобилната индустрия, но пък ѝ пасва идеално, защото при участниците в експеримента "не са установени никакви реакции от инхалирания азотен двуокис", както се посочва в доклада на EUGT.

Виж още: Транспортът - целогодишният замърсител на столицата

В управата на това зловещо, междувременно разпуснато дружество, са участвали и висши мениджъри от автомобилните концерни. Сега ще стане същото, както и при Дизелгейт: ще настояват, че само един тесен кръг от хора са били посветени, а хората от високите фирмени етажи не са знаели нищо. И ще жертват пешките - както направиха с осъдения в САЩ мениджър на "Фолксваген" Оливър Шмит. Всички останали ще си измият ръцете. Ето това също са германските автомобилни концерни - истински майстори на триковете, лъжите и прикритията.

Най-странното в тази история е, че всичко това изглежда изобщо не тревожи клиентите на автомобилните концерни: 2017-а е била рекордна в продажбите за "Фолксваген". Не по-лоша е била тя и за "Даймлер". А в същото време по улиците на големите германски градове живеят хора, които дишат такива отрови, каквито не са вдишвали нито маймуните, нито хората от газовите експерименти, заключава Хенрик Бьоме в коментара си по "Дойче веле". 

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"