Най-дългата пица, най-много изядени банани/люти чушки/желирани мечета/бургера... а ние си имаме гигантския тиган на Ути

Международният ден на рекордите на "Гинес", както и 60-годишнината от първото издание на книгата бяха отбелязани на 13 ноември - ден на предизвикателства, залози и конкуренция, но също така и възможност да проверим докъде стигат границите... на другите хора.

По този повод от foodpanda са подбрали най-необичайните световни постижения, свързани с храната. И при това не става дума за състезания между братя, сестри или приятели кой ще си изяде по-бързо порцията или ще изпие повече бири...

Ето 10 невероятни (и успешни) опита за рекорд, най-вече по отношение на размера, количеството и скоростта:

- Най-дългата пица - 1141,5 м. Създадена от Хесус Маркиня Сепеда в Испания на 31 май 2011 г. За да си представите гигантските й размери, имайте предвид, че на височина е близо четири пъти по-голям от Айфеловата кула!

- Колко бургера си мислиш, че си изял през живота си? 100? 1000? Рекордът е на Доналд Горске от Уисконсин, САЩ - към 17 август 2008 г. той е изял 23 хил. "Биг Мак"-а от "Макдоналдс", където похапвал всеки ден в продължение на 37 години.

- Знаете ли, че за три минути могат да се изядат най-много 10 бургера? Световният рекорд е записан от Такеру Кобаяши (Япония) на "Медисън скуеър" в Манхатън, на 29 август 2010 г.

- Най-голямото количество пилешки хапки, консумирано за три минути, е 494,9 г, изядени от Крисчън Уилямс (САЩ), в Сан Леандро, щата Калифорния, на 25 август 2012 г.

- Има дори рекорд за най-много желирани бонбона, изядени с клечки в продължение на 1 минута. Рекордът е поставен от Ашрита Фурман в кафене в Ню Йорк, на 7 декември 2010 г. Количеството изядени бонбони се равнява на 610 г, колкото тежи и една баскетболна топка.

- Колко банана могат да се обелят и изядат за 1 минута? Максимумът е осем броя, а постижението на Патрик Бертолети е регистрирано в щата Илинойс на 14 януари 2012 г.

- Най-много люти чушки за две минути - 66 г - е изял Джейсън Макнаб на 19 юни 2013 г. в САЩ. 

- Най-много разбити метални кенчета с камшик в продължение на три минути - този рекорд определено изисква каубойски умения! Поставил го е Адам Уинрич (САЩ), но не в Дивия запад, а в Милано, Италия, на 11 април 2009 г. Бройката е 23.

- Далибор Жаблановиц от Сърбия също е записал рекорд на "Гинес" - на 28 септември 2013 г. той закрепя на лицето си цели 31 лъжички.

Ние също имаме повод за гордост, при това далеч по-смислен - с благотворителна цел Ути Бъчваров забърква по 1 тон боб чорба в най-големия тиган, съществуващ у нас.