"Дисни" започват проект за филм за буйната младост на известния учен

Чарлз Дарвин е един от най-известните учени, дал много на науката със своята теория за еволюцията и естествения подбор. В представите на повечето хора той изглежда такъв, какъвто е на портрета си: плешив старец с голяма бяла брада.

Това обаче е на път да се промени, след като "Дисни" обявиха, че пускат филм за великия учен от времето, когато е бил млад изследовател, който търси приключения в джунглите на Южна Америка.

Холивудският проект цели да даде ново лице на Бащата на еволюцията. Начело на проекта застава носителят на "Оскар" за филма "Трафик" Стивън Гаган, който ще бъде сценарист и режисьор.

Историята

Филмът ще обхваща петте години, когато Дарвин е бил на борда на кораба "Бийгъл", част от британския кралски флот, който през 1831 г. плава между Южна Америка, Австралия и Южна Африка.

Според директора на музея "Седжуик" Дейвид Норман идеята Чарлз Дарвин да се покаже като герой от типа на Индиана Джоунс не е толкова далеч от истината.

"Ако погледнете неговите записки от времето, когато е бил млад, ще видите, че той е бил силен, атлетичен и смелчага. Има елемент на Индиана Джоунс в приключенията му, докато е бил млад. Има сериозен контраст между живота му като млад и по-късно. В обществото се е запазил образа за Дарвин като стар човек с голяма брада, угрижено изражение на лицето и лошо здраве."

Charlz-darvin-kato-mlad

Именно по време на пътуванията с "Бийгъл" Дарвин провежда голяма част от изследванията, публикувани по-късно в емблематичния му научен труд "Произход на видовете". В него той излага аргументите си за процеса на еволюция чрез естествен подбор.

По време на пътешествията младият тогава учен преживява какви ли не приключения, проучва активни вулкани и дори оцелява след бунт в Буенос Айрес. Дано това да е достатъчно на "Дисни" и да видим една поне относително исторически коректна картина на ранния живот на великия учен.

Досега той се е появявал в киното дори като герой на анимация (в "Пиратите! Банда неудачници"), а през 2009 г. Пол Бетани го игра в "Чарлз Дарвин: Сътворение".

Източник: "Индипендънт"