Наследниците на Марвин Гей спечелиха делото за плагиатство, заведено срещу Робин Тик и Фарел Уилямс заради Blurred Lines

Американският съд не се шегува - само месец беше нужен за постановяване на осъдителна присъда срещу един от най-нашумелите музикални продуценти в наши дни, Фарел Уилямс. Двамата с основния изпълнител на Blurred Lines Робин Тик бяха осъдени да платят на децата на Марвин Гей над 7,3 млн. долара.

Наследниците на соулзвездата твърдяха, че хитът от 2013 г. копира песента на баща им Got To Give It Up (1977). Първоначално Тик реши да заведе превантивно дело срещу тях заради тези обвинения, но в крайна сметка въпросът не се реши в негова полза.

В съда станаха известни както приходите, които Blurred Lines е донесла (над 16 млн. долара), така и обстоятелствата около написването на песента.

Робин Тик призна, че когато работели в студиото, бил прекалено пиян и друсан с викодин, затова основна роля в съчиняването на парчето имал Фарел. Уилямс, на свой ред призна, че помни песента от своята младост и е търсил звучене а ла края на 70-те, но отрече да е я копирал съзнателно.

Рапърът Ти Ай не е засегнат от присъдата.

Един от най-продаваните сингли на всички времена, с тираж близо 15 млн., Blurred Lines беше номиниран и за "Грами" в категориите за запис на годината и най-добро поп изпълнение на дует/група.

Парчето от едноименния албум на Робин Тик нашумя и с клипа си, който имаше нецензурирана версия. Към днешна дата в YouTube канала на певеца видеото е гледано над 370 млн. пъти и превърна в звезда разголилата се пред камерата Емили Ратайковски, една от претендентките за най-сексапилна жена на годината.

Виж още: Първият хит на Робин Тик

Парчето на Марвин Гей също е хит, в актуалното за края на 70-те диско звучене, а самият той е носител на "Грами" за по-късната Sexual Healing.

Съдбата му е трагична - той е застрелян от собствения си баща при семейна свада на 1 април 1984 г., ден преди 45-ия си рожден ден. Оставя сираци три деца - Нона, Франки и Марвин Гей III, които сега бяха ищци по делото.

Преждевременно умира и изпълнителката, записала в средата на 90-те най-известния кавър на Got to Give It Up - R'n'B звездата Алая, която загива в самолетна катастрофа през 2001-ва.

Blurred Lines обаче е само една от многото популярни песни, които се оказват "вдъхновени" от други. 

Виж още: И хитът на 2014-а се оказа пооткраднат

WatchMojo изброява още десетина подобни, между които хитове на "Нирвана", "Дорс", "Блак айд пийс", "Рейдиохед", "Върв", "Грийн дей", "Бийч бойс", "Лед цепелин" и дори покойния "бийтъл" Джордж Харисън.