Трикратният олимпийски шампион по ски-бягане Маркус Хелнер не спира да радва своите почитатели с отличните си изяви на олимпийските игри в Сочи, както и в новото си поприще на покер играч в звездния отбор на "Покер Старс".

Най-скорошното голямо постижение на скиора е от Олимпийските игри в Русия, които приключиха преди броени дни. В нея Хелнер, заедно с представителния отбор на Швеция, спечели златото в щафетата на 4х10 километра ски-бягане за мъже. В индивидуалните дисциплини шведът взе среброто в скиатлона на 30 километра (15 км класически стил + 15 км свободен стил). 

Той отстъпи златният медал на швейцареца Дарио Колоня с минимална разлика, след като бе по-бавен с едва 0,4 стотни. Хелнер пропусна старта на 50 км заради възпаление на синусите, но съпътстващите го проблеми няма да спрат шампионът да отбелязва нови върхови постижения и да носи успехи за Швеция в ски-бягането.

Неговата професионална кариера започва още в ранна тийнейджърска възраст, когато той отива да учи в специална гимназия за скиори и не след дълго печели своя първи медал от голям шампионат. Хелнер взима бронза от Световното първенство по ски-северни дисциплини през 2007 г. 

Най-успешна в неговата състезателна кариера се оказва зимната олимпиада във Ванкувър през 2010 г., където печели златото в щафетата на 4х10 километра, както и първото място в преследването на 30 километра. 

Само година по късно Хелнер печели второто място в щафетата на 4х10 км, както и златен медал в спринта за мъже на Световното първенство по ски-северни дисциплини.

Хелнер започва да играе покер именно в свободното време на подготовката за големите ски турнири. Той казва, че ските са неговият живот, но голяма част от свободното си време прекарва в игра на тексас холдем покер (Texas Hold 'em) в сайта на "Покер Старс"

По този повод той споделя: "Започнах да играя покер с приятели по време на тренировъчните лагери. Хареса ми много и дори успях да спечеля малко пари от съотборниците си. След като вече съм част от тима на "Покер Старс", се надявам да науча много повече за играта и да стана по-добър играч. Изпитвам голямо удоволствие, когато играя покер онлайн. Надявам се скоро да мога да играя и да се срещам с професионалисти на световно ниво."

Положените хиляди часове труд в подготовка, шампионският дух и характер помагат на именития скиор да се справя успешно и на покер масата. Последното участие на шведския национал в покер турнир на световно ниво бе в големия финал на Европейския Покер Тур, който се проведе в Монте Карло през лятото на изминалата година. 

Макар тогава да загуби прекия си хедс-ъп мач срещу друго голямо име в ските, норвежецът Петер Нортхуг, той показа шампионски дух и желание за победа и успя да се представи по-добре от колегата си в основното събитие на ЕПТ Монте Карло.

Битката на Хелнер с Нортхуг на покер масите в големите покер турнири започва още през 2009 г., когато и двамата вземат участие в Световните покер серии (СПС) в Лас Вегас. Там, освен в пряк сблъсък помежду си, те се състезават и кой ще издържи по-дълго, без да бъде елиминиран в основното събитие.

Двамата се срещат и на ЕПТ Барселона, където освен в стандартния двубой на покер масите, участват в тенис мач с друга звезда от тима на "Покер Старс" - Борис Бекер. С голямото му желание за успех и упоритост, Хелнер определено го чакат бляскави успехи не само на ски пистите, но и в големите покер турнири на живо и онлайн.