"Пенчис" надхвърлиха с над 500 бройки миналогодишното постижение от Шри Ланка

Във Варна беше официално регистриран рекордът на Пенчо Пенчев за предлагани най-много коктейли до момента в света, съобщава Intrigi.bg.

Екипът на професионалиста започна работа в коктейл-бар "Пенчис" (Pench's Bar) на ул. "Драгоман" 25 в 10,30 ч. Някои от комбинациите в листата са класика, други - родени от въображението на барманите. Номерацията е символична: от 1 до 2014.

Досега най-много предлагани коктейли на планетата - 1501, бяха регистрирани в началото на миналото лято в The Floor by O!, заведение в Коломбо, най-големия град на Шри Ланка.

Фотогалерия: Новите рекорди на "Гинес" в снимки

Сред останалите постижения в тази област, записани в Книгата на световните рекорди, са 18-те коктейла, направени за една минута от американеца Шелдън Уайли. Актуалният рекорд за коктейли от поне три съставки, забъркани в продължение на един час, е 1559. Ерик Мора го поставя го през декември в Лас Вегас, като използва основно водка и ром.

Акцентът във варненския рекорд обаче е върху разнообразието. "Манхатън" е първият коктейл в списъка им, а последният - "Мока чики-рики". Съдия Джак Брок от "Гинес" съблюдаваше за точното изпълнение на напитките като съставки, както и за номерацията им

Нотариус следеше дали е спазена процедурата за признаване на рекорда. В крайна сметка се оказа, че Пенчо Пенчев и верните му майстори, сред които световният рекордьор Васил Колев, са подобрили рекорда. Те получиха специален сертификат на "Гинес", а Джак Брок поздрави Пенчев за упорството, с което си е върнал за пореден път титлата.

Най-новият коктейл, който се родил по време на успешния опит за рекорд, е "Варна - морска столица". Създадена по идея на Пенчо Пенчев, напитката съдържа водка, кюрасо, ликьор личи, фреш лимон, ликьор праскова и ананас. Майсторът на коктейли посвети успеха си на Варна и кандидатурата на града за европейска столица на културата през 2019 г. (Varna2019.bg).