Нова интернет измама вече е засегнала стотици потребители на интернет от България

Стотици интернет потребители са засегнати от нова хакерска измама в България. Измамниците се представят за ДАНС и обвиняват потребителите в престъпление, заради което е заключен компютъра им. За да бъде отключен, те трябва да заплатят 200 лв., пише в. "Преса".

"Вашият компютър е заключен от ДАНС. Вие сте гледали детско порно или сте сърфирали в терористични сайтове. Незаконно сте сваляли музика и филми. Заради това ваше поведение, ние ви глобяваме с 200 лева", гласи съобщението на хакерите.

Схемата

Те заразяват персоналния ви компютър с вируса "ренсъмуеър" (от ransom - откуп на английски) и искат откуп, за да отключат достъпа до собствените ви файлове.

Тези, които все пак се съгласяват да дадат парите на мнимите служители на ДАНС, го правят чрез системата "Пейсейфкард". Оттам получавате ваучер, на който има код. След като го въведете, "лъжеченгетата" проверяват дали наистина сте платили и тогава освобождават компютъра ви.

Кой още е пострадал от атаката

Под такава атака са попаднали и съдилищата в Плевен и Велико Търново. Заради проблема в петък Висшият съдебен съвет безпрецедентно забрани на съдилищата и прокуратурата да да използват интернет и флашки.

Виж още: Как да защитим банковата си карта