Възможно е хакерите да създадат мрежа, към която мобилните устройства да се свързват автоматично

Ако си мислите, че хакерските атаки от типа отказ на услуга (DoS) се случват само на фирмени уебсайтове и на техните сървъри, то сте в дълбока грешка. DoS са дело на хакери, които пренасочват безкраен трафик към един източник, което води до блокиране.

Последните проучвания по темата показват, че по този начин може да се атакуват и устройства с iOS, което да доведе до блокирането на отделни приложения или на самия телефон.

Да те хакнат през Wi-Fi

Компанията за мобилна сигурност Skycure показва най-новото си проучване на конференция в Сан Франциско. От Skycure демонстрираха как хакерите могат да създадат зловредни Wi-Fi мрежи, за да атакуват мобилни устройства с невероятна точност.

Всичко, което хакерът трябва да направи, е да създаде безжична мрежа, към която телефоните да се свържат. След като даденото устройство се свърже към мрежата, хакерът може да пусне код, който може да блокира телефона.

В основата на това проучване е стар проблем с устройствата с операционна система iOS, наречен WiFiGate. През 2013 г. Skycure доказа, че е възможно хакерите да създадат мрежа и да направят така, че мобилните устройства автоматично да се свързват към нея, стига те вече да са се свързвали с друга Wifi мрежа със същото име. 

Такива атаки - в големите градове

Експерт от компанията е обяснил, че такива атаки могат да се случат в гъстонаселени места. Например някой би могъл да отиде на Таймс Скуеър в Ню Йорк и да създаде мрежа, която да кръсти "AT&T Wi-Fi", след което хиляди телефони ще се свържат към нея автоматично. След това хакерите лесно могат да блокират всичките тези телефони, като стартират DoS атака.

В някои случаи от Skycure са успявали да направят така, че даден телефон постоянно да се рестартира, след което да блокира отново, превръщайки се в безполезното парче метал и пластмаса, което някога е бил.

"Нищо не можете да направите, за да избегнете този тип атака," казват от Skycure. От компанията съветват да се избягват безплатните WiFi мрежи на улицата, които осигуряват интернет достъп.

Източник: Profit.bg