Континентът се е преместил с 1,5 метра от последната корекция на GPS координатите

Австралия не се намира точно там, където си мислите. Континентът се е преместил с 1,5 метра от последната корекция на GPS координатите през 1994 г. съобщава в. "Ню Йорк Таймс". 

За обикновените хора на земята това може да не е от значение, но за GPS-системите промяната е значителна. 

Всички континенти плават върху тектонски плочи, които бавно се плъзгат върху горния слой на земната мантия, но плочата, върху която се намира Австралия, се движи сравнително бързо - с около 6,5 сантиметра годишно (на север и по посока на часовниковата стрелка). Плочата на Северна Америка се движи приблизително с около 2,5 сантиметра годишно, а тихоокеанските плочи - с между 7 и 10 сантиметра годишно. 

В резултат някои страни са по-стационарни от други, казва Деймиън Сондър, директор Картография в "Нешънъл джиографик". 

"Когато има значително преместване на земните маси, с времето се налага да преработим моделите на Земята, по които се изчисляват GPS координатите", коментира Сондър.

Виж още: Австралия ще спасява коалите си

Австралия се придвижва по-бързо заради уникалната си геология. Корекции в географската ѝ ширина и дължина са били нанасяни четири пъти за последните 50 години. Следващата предстои да се направи до края на годината и възлиза на около 1,5 метра. 

Не трябва да забравяме, че Земята не е идеална сфера или елипса и континентите не се движат с еднакво темпо, казва още Сондърс.

Подобни премествания стават все по-важни с подобряването на GPS системите - по-напредналите технологии вече могат да посочат място с точност до сантиметри. 

Източник: "Ню Йорк Таймс"