Звездите на местната фауна, които се срещат с всяка знаменитост, гостуваща на континента, бяха обявени за уязвим вид

За първи път властите в Австралия признаха, че коалите могат да изчезнат заради климатичните промени и разширяването на градската среда.

Емблематичните за страната животинчета влязоха в списка със застрашените видове по настояване на екоминистъра Тони Бърк. Мярката обаче се отнася само за популациите в няколко региона.

Болестите, пътните инциденти и смъртоносните нападения от домашни кучета също представлявали проблем пред оцеляването на коалата - особено през необичайно горещите летни сезони напоследък, когато дивите екземпляри навлизат в озеленените дворове и пият вода от басейните.

Заплаха за вида били още първите европейски заселници, които ходели на лов за коали заради търговията с кожи.

Изхранването на коалите също може да бъде затруднено, тъй като все повече площи с любимите им евкалиптови насаждения се разчистват, за да отворят нови градски терени за застрояване. Увеличеният въглероден диоксид в атмосферата пък намалявал хранителната стойност на листата.

Сега коалите са в Топ 10 на животинските видове в света, застрашени заради измененията в климата.

В други региони на Австралия проблемът обаче не е намаляването на популацията, а нейното нарастване, което затруднявало изхранването и налагало спешни мерки за контрол на числеността.

Броят на коалите в дивата природа е спорен - според правителствените данни на свобода са останали около 200 хиляди екземпляра, но от фондацията, посветена на опазването им (Australian Koala Foundation, SaveTheKoala.com), твърдят, че става дума за двойно по-малко - под 100 хиляди.