Фотоизложба на Моста на влюбените отново ни запознава с древни крепости и светилища - като долмена край хасковското село Хлябово

Втората фотоизложба на експедиция "Преоткрий България" е подредена до 15 май на Моста на влюбените зад НДК.

Инициативата на сдружение "Културни проекти" и агенция "Булфото" заснема и описва исторически и археологически паметници, останали извън медийния шум, защото са добре забравени старини или новост в работата на археолози и историци.

Сред 58-те снимки тази година за пръв път има подробни фотографии от Кипиловото кале - късноантична и средновековна крепост в Сливенско, която досега е стояла скрита за масовия интерес, въпреки че е била описана още от Карел Шкорпил.

Историческият паметник е удивително запазен в гъстите дебри на Стара планина. А друг акцент в експозицията са древните светилища.

Едно от тях е долменът край хасковското село Хлябово

с причудливите си "помещения" и проходи

В тази категория попадат също кромлехът край Долни Главанак, наречен "българският Стоунхендж", както и кладенецът телескоп край трънското село Гърло.

Не само масовата публика, но и учени биха се заинтригували от уникалното светилище с концентрични каменни кръгове от село Еленово, непознато на друго място у нас - и изучавано от археолога Веселин Игнатов.

На моста са изложени и кадри с величествени, но забравени светини от историята ни, например крепостта Сторгозия в Плевен, Ловешката крепост, снимана от въздуха, интериорите на

най-добре запазеното укрепление на Балканите - крепостта Баба Вида

В страната ни има все още и стотици метри запазени древни римски пътища, един от които също присъства във фотоизложбата от експедицията.

Експедицията тръгва от ентусиазма на фоторепортера Евгени Димитров и пиар мениджъра Людмил Каравасилев, които са запалени по

посещения до труднодостъпни места със стари крепости и загадки

Официални консултанти са проф. Валерия Фол, проф. Христо Матанов и доц. Бони Петрунова, известни като учени със задълбочен подход и модерна визия към историята и археологията. В работата на медийните екипи помагат също регионални археолози, краеведи и журналисти.

Изложбата е част от проявите, свързани с кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.

Историите и снимките могат да се намерят във водещите медийни партньори на проекта: в. "Стандарт", списание "Осем" и сп. "Би Би Си Знание", сайтът iNews.bg. Проектът е подкрепен и от фирми като "Шевролет България", "София Ауто", "Ауто Груп", "HDI застраховане".

Резултатът от публикациите на експедицията не е само медиен. Два от обектите, за които се писа много, успяха да защитят проекти и да получат финансиране за разкопки и социализация от корпоративни спонсори - Източната могила в Караново и крепостта Лютица, като работата по тях се предвижда да продължава устойчиво през годините.

Пътуванията на експедицията се осъществяват на удобния и подходящ за такива цели автомобил "Шевролет Каптива", чието специално оборудване са единствено специализираните гуми за всякакви пътища на BF Goodrich. Въпреки серийното си оборудване в ходовата част, каптивата се справя с голям успех както на асфалта, така и по черните пътища.

Крепостта Сторгозия край Плевен - още една снимка на Евгени Димитров от фотоизложбата с древни крепости и светилища от експедиция "Преоткрий България" на Моста на влюбените (2-15 май 2012)