Температурите в последния ден на август може да достигнат до 38 градуса

Последният ден на август напомня, че е още лято. Понеделникът се очаква да бъде слънчев и горещ - както и цялата седмица. 

Жълт код за опасни жеги е обявен за областите Благоевград, Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен.

Дневните температури ще са предимно между 33 и 38 градуса, по Черноморието ще остават по-ниски - между 27 и 30 градуса. В източната половина от страната ще духа слаб, около и след пладне - до умерен източен вятър, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Над планините ще е слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Ще е още малко по-топло с максимална температура на височина 1200 м около 27 градуса, на 2000 м - 19 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. На места в сутрешните часове ще има ниска облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от изток. Температурата на морската вода е 24-26 градуса. Вълнението на морето е 1-2 бала.

През септември

Септември ще започне със слънчево време, следобед ще бъде и горещо. В източните райони ще духа слаб изток-югоизточен вятър и на места в сутрешните часове ще има ниска облачност.

През цялата седмица ни очакват максимални температури между 32 и 35 градуса, но в петък и събота ще е дори още по-горещо, а 5 септември ще е най-топлият ден от седмицата, коментира пред Нова телевизия доц. Георги Рачев, преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Прогнозата за 14 дни напред можете да видите на Termo.bg

Моята прогноза е, че на 14 септември ще вали и че на 15 август поне сутринта ще можем да осигурим на децата първи учебен ден без валежи, добави той. 

"Всички метеорологични центрове смятат, че есента в България, а в целия Балкански полуостров ще бъде топла, някои твърдят, че ще бъде малко валежно, а други са на мнение, че ще е малко по-сухо. Аз мисля, че ще е малко по-сухо", каза още доц. Рачев. 

Няма човек, който да може да познае каква ще е зимата, категоричен беше той. Според него засега прогнозата е, че ни очаква малко по-топла и по-суха зима в сравнение с миналогодишната.

Източник: Нова телевизия, "Дарик"