Взривът на влакови цистерни уби 7 души, рани десетки и срина цели съдби, припомня Би Ти Ви

Хитрино отбелязва година от взрива на влакови цистерни, който уби седем души, рани десетки и срина цели съдби. Половината шуменско село беше унищожено, а днес все още има хора без покрив.

Почти година след катастрофата най-големият въпрос е кога населеното място ще бъде напълно възстановено. Средства за това има благодарение на дарителските кампании и осигурените от държавата пари, но работата все още не е приключила. Факт са и съмненията за непрозрачност при управлението на средствата за обезщетения, ремонти и строежи, обобщава Би Ти Ви.

В селото се строи на мястото на опожареното с 33 млн. лева от дарения, от държавата и от еврофондовете. Похарчени до момента са 7,3 млн. лева, най-много за обезщетения, строителство, ремонт и оборудване.

Местният Обществен съвет отговаря за разпределянето на парите. Собственикът на изпепелената фурна в селото не е доволен, защото не разбира по какви критерии нуждаещите се са разделени на групи.

Виж още: Как разделиха даренията от есемеси за Хитрино

"Аз попаднах в трета група, след като къщата ми изгоря, а имаше хора, които са също с изгорели къщи, а са в първа група. Подадох молба пред Обществения съвет и те казаха - понеже не живея в къщата, аз наистина не живея в къщата, живея в кооперацията, - казаха: нямаш право на първа група", разказа потърпевшият.

От Обществения съвет твърдят, че няма как новата къща да бъде със същата квадратура и отхвърлят твърденията за непрозрачност и злоупотреби.

Де факто ние с парите нямаме досег, т.е. нашата работа е по-скоро да направим предложения и оттам насетне, счетоводно, всичко се отнася до счетоводството на общината, обясни председателката на Обществения съвет Светослава Борисова.

Хората не са еднакви, имотите не са еднакви, има хора, които... прекаляват с исканията си, прекаляват с алчността си, коментира кметът на селото Нуридин Исмаил.

Има случаи, при които строителите са отстранени заради недобра работа и покривите все още не са завършени.

В Хитрино изцяло наново се строят общо 24 къщи и всички се надяват да имат покрив за Коледа.

Паметта на седемте жертви се почита с курбан, даван от ДПС - партията, която издигна кмета Нуридин Исмаил и го изключи от редиците си през лятото.

Виж още: Кой е виновен за трагедията в Хитрино?

Източник: Би Ти Ви