Бяха доставени и първите фургони, където да живеят семействата, чиито домове бяха напълно унищожени след взрива (снимки)

Товарене и извозване на 12-те дерайлирали влакови цистерни - това предстои във финалния етап на операцията по ликвидиране на последствията от съботната катастрофа в Хитрино, довела до теч на газ, образуване на облак над селото и адски взрив, който причини разрушения и човешки жертви.

Вчера експерти са изградили две площадки за разполагане на тежката подемна техника, преди да започнат тези товаро-разтоварни дейности, обясни на редовния брифинг главният секретар на МВР.

Виж още: Кой е виновен за трагедията в Хитрино?

60-тонен кран започва работа по извеждане на всяка от 12-те цистерни до безопасно място за окончателен оглед от следствие и прокуратура. След обработка с азот ги очаква транспортиране до площадката на собственика в Русе.

Продължава работата по изправяне на легналите цистерни. На място през нощта останаха два екипа на пожарната, които продължиха да охлаждат горелите цистерни.

Успяхме да укрепим фланеца на цистерната, от която изтичаше газ, така че пренасянето й да бъде безопасно за екипа, който ще го извърши, уточни главен комисар Георги Костов. Теч на газ все още има, но нивото му е на безопасен минимум.

Главният секретар на МВР бе категоричен, че районът ще е под полицейска охрана, докато цистерните не напуснат мястото. Връщането на хората по домовете им ще стане, след като всички цистерни бъдат изведени на безопасно извън територията на населеното място.

В такива ситуации е задължително да се спазват правилата, защото дори и след като цистерните са обезопасени и източени, продължава да съществува опасност при товаро-разтоварната дейност, напомни Костов.

На по-късен етап, когато на жителите предстои да се завърнат по домовете си, ще се извършат и замервания по приземните етажи на къщите им, за да се избегне риск за хората.

Видео: Хитрино е призрачно село след взрива

По-рано жителите бяха предупредени, че в избените помещения в северната част на селото може да се усеща мирис на газ и в никакъв случай не трябва да се пушат цигари в близост. 

Междувременно бяха доставени първите от общо 23 фургона, където да бъдат настанени семействата, изгубили домовете си.

Подвижните къщи са разположени на специална площадка в село Тимарево, в непосредствена близост до Хитрино. Те са оборудвани с електрически инсталации, имат готварски печки и всичко необходимо за живеене.

След като се извърши оглед на място и сe установи има ли други къщи, които са потенциално опасни за живеене, ще се прецени дали има нужда от още фургони.

Ако хората искат да бъдат в имотите си, а не на обща площадка, ние ще се съобразим с това и ще преместим фургоните, поясни кметът на Хитрино Нурдин Исмаил и отново благодари на всички, които с труд, техника и средства оказват помощ на пострадалите семейства в селото.

Събраната от дарения чрез БЧК сума за бедстващите вчера наближи 1,5 млн. лева.

Източник: Пресцентър МВР