Общественият съвет разпредели даренията на три основни групи

Пострадалите от взрива в с. Хитрино са разделени на три групи. В първата група са около 30 къщи, които са най-пострадали, втората група са 70 къщи, които се нуждаят от сериозен ремонт, а в третата група влизат останалите 200 домакинства, които са пострадали по-малко. Това заяви кметът на селото Нуридин Исмаил, цитиран от агнеция "Фокус".

Направено е и досие на всяко семейство, където се вписват нуждите, и това, което е дадено на всяко домакинство, заяви Исмаил.

На днешното второ заседание на обществения съвет към БЧК, бяха разпределени останалите пари за пострадалите.

Видео: Хитрино е призрачно село след взрива

Общо постъпилата и очакваната сума е 2 076 495 лв. от SMS-и от трите мобилни оператора. От тях се приспадат 160 хил. лв., които са за осигуряване на топъл обяд, така остава сумата от 1 916 495 лв. На заседанието беше решено и да бъде оставен резерв в размер на 112 хил. лв., така остава сумата от 1 804 500 лв., която ще бъде разпределена между пострадалите за електроуреди и обзавеждане.

В първата категория пострадали попадат 30 къщи, които са срутени и трябва да бъдат изградени наново. Те ще получат по 2 900 лв. на къща за закупуване на електроуреди и по 12 хил. лв. за обзавеждане. Общо за тях са предвидени 447 хил. лв.

За втората категория пострадали, които са 70 къщи, са отпуснати общо 682 500 лв. разпределени по 1750 лв. за електроуреди и по 8000 за обзавеждане.

За третата група пострадали, които са 200 къщи са предвидени 450 хил. лв. общо, от които на всяка къща ще бъдат дадени по 1250 лв. за електроуреди и по 1000 лв. за обзавеждане.

Сумите са за къща, защото в някои къщи живеят по няколко домакинства.

Освен това общественият съвет реши да бъдат дадени общо 20 хил. лв. за входни врати, 15 хил. за остъкляване и 190 хил. лв. за вътрешни врати.

Това, което ще бъде отпуснато веднага, са всички пари за третата категория пострадали, т.е. всички 450 хил. лв., една четвърт от парите за втората категория или 170 хил. лв., както и цялата сума за закупуване на врати.

Виж още: Кой е виновен за трагедията в Хитрино?

Исмаил заяви, че от третата група пострадали къщи на 90% дограмата е сменена, но с пари от социалния фонд, откъдето ще бъдат възстановени парите на хората.

Парите за електроуреди включват закупуването на телевизор, бойлер, печка на дърва, пералня, хладилник, готварска печка.

Предложението в сумата да влизат средства за закупуване на миялни машини не беше прието, защото сред хората, които са дарили, има такива, които са отделили по 1 -2 лв. от пенсията си и те със сигурност нямат миялни машини в домовете си. По тази причина беше решено да отпадне сумата за миялни машини и да се сложи горна граница за всеки уред, като ако хората искат, могат да добавят пари и да си вземат уредите, които искат.

Имаше и предложение да се дадат 200 хил. лв. за подпомагане на бизнеса, но това предложение отпадна засега. Целта беше тези пари да се използват от хората, които са загубили целия си бизнес и искат отново да го възстановят.

Камарата на строителите ще направи 10 къщи и от социалния фонд също се финансира строежът на къщите. До два месеца ще започне строителството на къщите. Ремонтите ще започнат първо - те ще се финансират от социалния фонд.

Източник: Агенция "Фокус"