Осем души загинаха, а 12 бяха ранени при атентата в Манхатън, извършен от узбекистански емигрант, живеещ в САЩ със зелена карта от 2010 г. насам. С камион под наем той газил минаващите по велосипедна алея край река Хъдсън по протежение на над 1,5 км

Основно чужденци са жертвите на кървавото нападение в Ню Йорк на 31 октомври следобед, най-кървавия терористичен акт в града от 11 септември 2001 г. насам.

Осем души загинаха, а 12 бяха ранени в атаката с пикап под наем в Манхатън, която копира сходните атентати, осъществени от симпатизанти на Ислямска държава в европейски градове като Ница, Стокхолм, Берлин, Лондон, Барселона.

Британската столица дори стана обект на няколко такива нападения. Тази вечер в централната част на града, край Ковънт Гардън, също беше регистриран такъв инцидент с такси, което помете пешеходци, но полицията изключи терористични подбуди.

Виж още: Кои са тримата лондонски терористи

Заподозреният нюйоркски извършител Сейфуло Саипов, на 29 години, е узбекистански имигрант, който живеел в САЩ от 2010 г. със зелена карта. След като газил минувачи и велосипедисти на алея край река Хъдсън по протежение на повече от 1,5 км, той блъснал училищен автобус край близката гимназия и излязъл с викове "Аллах акбар!".

Докато размахвал въздушна пушка и пушка за пейнтбол, бил прострелян в корема от полицай, който се отзовал на местопрестъплението. Арестуван е и настанен в болница в тежко състояние, но вече е разпитан.

Виж още: Хиляди руснаци готови на смърт за Ислямска държава

В камионетката са открити бележки на арабски, в които се твърди, че нападението е извършено от името на Ислямска държава. Според местната полиция нападателят е следвал стриктно инструкциите на ИД от социалните мрежи и планирал действията си седмици наред.

Сред жертвите му са петима аржентинци на възраст 48-49 години, които пристигнали в Ню Йорк, за да отпразнуват 30-годишнината от завършването на политехническия колеж в Розарио. Друг от деветчленната група съвипускници е в болница.

Загинала е и 31-годишна белгийка, а трима нейни сънародници са ранени. Останалите двама убити са американци.

Това е поредният терористичен акт в САЩ, извършен от граждани на бивша съветска република - след бомбения атентат на маратона в Бостън на 15 април 2013 г., извършен от двама братя чеченци, Тамерлан и Джохар Царнаеви от Киргизстан. Тогава загинаха трима души, а няколкостотин бяха ранени.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира в "Туитър", като нарече нападателя от Ню Йорк "много болен и умопомрачен човек" и декларира: "Не бива да позволяваме ИДИЛ да се завърнат или да влизат в страната ни след поражението им в Близкия изток и навсякъде другаде. Стига толкова!".

Искам визова програма, която да се основава на качествата на хората, категоричен беше държавният глава и разкритикува лотарията "Зелена карта", въведена в началото на 90-те по инициатива на негов политически опонент, демократа Чък Шумър.

Тръмп вече анонсира нови, още по-строги мерки срещу имигрантите - нещо, което обещаваше и в кампанията си за Белия дом. От правозащитните организации вече определиха действията му като дискриминационни и насочени против мюсюлманите.

Узбекистанецът Саипов е живял в Тампа, щата Флорида, и Патерсън, щата Ню Джърси. Първоначално се хванал на работа като шофьор на камион, а след това станал таксиметров шофьор за платформата "Юбер".

Той имал полицейско досие заради пътно нарушение, след което бил арестуван и глобен в щата Мисури миналата година. Беше религиозен мюсюлманин, но не е демонстрирал омраза или нещо подобно, коментираха негови близки след случилото се.

Източник: Би Би Си