Кандидатурата му, която имаше подкрепата на досегашния председател Георги Колев, беше издигната от Общото събрание на съдиите във ВАС

Георги Чолаков е новият председател на Върховния административен съд (ВАС). Досега той ръководеше второ отделение на съда. Кандидатурата му, която имаше подкрепата на досегашния председател Георги Колев, беше издигната от Общото събрание на съдиите във ВАС.

За него гласуваха 20 от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), а за неговия опонент Соня Янкулова - едва петима. За да е валиден изборът, печелившият кандидат трябваше да събере поне 17 гласа.

ВАС контролира актовете на властта, а председателят е един от т.нар. "трима големи" в съдебната власт с мандат седем години и член по право на ВСС, припомня БНТ.

При представянето си Чолаков декларира, че ще работи за качествено административно правосъдие и подобряване на тълкувателната дейност на ВАС, а освен това говори за електронно административно правосъдие и ефективна оценка на натовареността на съдиите.

Той обеща да се отчита регулярно пред ВСС, а в отговор на главния прокурор коментира, че според него мястото на прокуратурата е в съдебната власт.

Изборът се следи доста внимателно от Брюксел, тъй като в последния доклад беше посочен сред условията за евентуално отпадане на мониторинга, отбелязва още БНТ.

Това е и едно от последните важни решения на този ВСС, чийто мандат изтича след по-малко от месец, затова имаше спор дали не е по-редно този избор да се проведе от следващия Висш съдебен съвет, който ще трябва да работи с новоизбрания председател.

Дни преди пленума на ВСС излязоха медийни публикации с твърдения за съмнителни имотни сделки и несъответствия в имотната декларация на Чолаков. В писмена позиция той заяви, че фактите са манипулирани и това е "груб опит за опетняване".