Следващата година ще бъде съпроводена с катаклизми, твърдят специалисти от датската фирма за търговия с валута Saxo Bank

РИА "Новости" напомня, че експертите от скандинавската страна през 2013 г. са прогнозирали срива на петрола до 80 долара за барел през тази година, когато барел черно злато се е търгувал за 110 долара. 

 Великобритания напуска ЕС

Според специалистите Великобритания ще напусне Европейския съюз. На изборите на 7 май 2015 г. Британската партия за независимост ще е трета политическа сила. 

Лидерът на Британската партия Найджъл Фараж ще стане заместник на премиера Дейвид Камерън и двамата ще поемат курс към излизане на Обединеното кралство от блока. 

Британия ще има още проблем - цените на недвижимите имоти ще паднат, а основната банка в Лондон ще се опита да повиши лихвите. Мярката обаче ще удари по джоба обикновените британци, чиито заплати не са се увеличавали дълго време, смятат финансистите. 

Проблеми в Европейската централна банка

Брюксел вероятно ще се сблъска с още един проблем. В средите на бизнеса упорито циркулират слухове, че шефът на Европейската централна банка Марио Драги може да бъде сменен преди изтичането на мандата. 

Причината за оставката на италианеца са периодично появяваща се в медии информация за изтичане на данни от основната финансова институция на ЕС. 

Повишаване на цените на храните

Към икономическите трудности на ЕС може да се добави и евентуалното повишаване на цените на храните. 

Поскъпването на продуктите ще бъде предизвикано от исландския вулкан Бардарбунга. Неговото изритване може да покрие с пепел голяма част от Стария континент и доведе до лоша реколта, смятат специалистите от Дания. 

Фалит на Русия

Освен това скандинавската компания предрича Русия да обяви фалит. 

Според анализаторите наложеното на страната ембарго от ЕС, САЩ и още няколко държави ще изтощи запасите на икономиката. 

Валутните запаси могат само да дадат глътка въздух на Русия, заключават авторите на мрачните прогнози.