Програмата на фестивала за съвременен танц и пърформанс закрива със спектаклите "Нагоре" и "Kova - Географски инструменти"

Тазгодишното издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс One Dance Week е към своя край, като в програмата остават още два невероятни спектакъла.

"Kova - Географски инструменти"

В светлината на прожекторите танцьорите от формацията La Veronal се движат с нечовешка пластичност и грация. В това може да се увери всеки, който на 29 октомври от 19,30 часа посети спектакъла "Kova - Географски инструменти", поставен на голямата сцена на Драматичния театър в Пловдив. Представлението е наслада за окото от сложна и богата хореографска панорама, пред лабиринт от жестове, лишени от клишета и предварително зададени форми. 

Хореографът Маркос Морау е мултидисциплинарен артист, преминал през школовката на редица известни хореографи и формации. Неговата собствена формация La Veronal се отличава с уникален език както на хореографско, така и на композиционно ниво. Спектаклите им са микс от различни дисциплини, които обогатяват, разширят и придават нови значения на танца. 

"Според La Veronal смисълът винаги е в движение и развитие - послание, което изразяват в хореографията на творбите си, която предефинира измеренията на танца и театралното пространство", пише за формацията престижното списание London Dance.

"Kova - Географски" инструменти е резултат от работата на Морау и неговия екип от изпълнители, които създават нов движенчески код - Kova. Той е съставен от правила и координати, чрез които се ориентира хореографският език.

Маркос Морау създава репертоара на компанията, воден от желанието да изследва природата на определени географски райони на планетата - един modus operandi, които използва само като претекст, за да изследва мистериозната територия, която крие географията на човешкото тяло и движения. 

Спектакълът се съсредоточава върху чистата динамика на движението, генерирано чрез KOVA и отвежда интерпретативния потенциал на танца на преден план. Тялото на танцьорите е единствен образ, диалогизиращ със зрителя, а танцът е единствен възможен текст, разказващ историята и влизащ в контакт с публиката.

"Нагоре"

На 30 октомври път на зрителите им предстои да се сблъскат със спектакъла "Нагоре". Прегърбени пред мониторите, загледани в екраните на телефоните си, скрити в музика от слушалките си, пристрастени към технологиите, физически изолирани и отчуждени от обществото - това е действителността, в която живеят хората на новото хилядолетие - поколението Y. Антипод на всичко това е "Нагоре", който на 30 октомври от 18,00 ч. в Дом на Културата "Борис Христов", Пловдив, закрива деветото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс One Dance Week. 

Спектакълът поднася на зрителите едно своеобразно пътуване към енигматично състояние, което заразява и вдъхновява с мигновен ентусиазъм, представяйки на сцената идеята за духовното извисяване.

"Нагоре" е дело на хореографите Йожеф Трефели и Майк Уинтър, като в спектакъла участват шест невероятни изпълнители, които представят динамичен движенчески речник, основан на повдигания и преплетен със сурова мъжка енергия. "Нагоре" има интелигентен подход към височината и повдигането - като физическо усилие и като емоционално състояние. 

"В основата на НАГОРЕ е мъжът - неговата сила и реакция, изразена в риска, който поема по оригинален и виртуозен начин, така че да предостави вдъхновяващо преживяване, което повдига. Хореографията е прекрасна, спектакълът предизвиква физиката, а самото представяне на съвременния танц зарежда публиката позитивно", разказва Йожеф Трефели.

Много добре хореографски изграден, спектакълът е истинско физическо предизвикателство за изпълнителите, които през буквалното физическо повдигане един на друг, се заиграват с идеята за духовното усъвършенстване, която "подхвърлят" на публиката. Ползвайки средства като действие и противодействие, ритъм и риск, с акцент върху виртуозността и оригиналността, НАГОРЕ гарантира особено вдъхновяващо преживяване за публиката си. 

В тридневната работилница на One Dance Week, която се провежда между 28, 29 и 30 октомври Йожеф Трефели и Майк Уинтър представят движенческите техники, разработени специално за спектакъла "Нагоре и отворят врати за участниците към един нов свят на височина и полет.