Наследниците на писателя издават непубликуван досега ръкопис

Голяма новина за феновете на бащата на фентъзи жанра Джон Толкин! Вчера наследниците на автора на "Властелинът на пръстените", "Хобит" и "Силмарилион" обявиха, че на 26 август ще бъде издаден 100-годишен ръкопис, който никога досега не е представян пред публиката, пише "Мирър".

"Историята на Кулерво" е едно от най-старите произведения на Толкин, което му служи до голяма степен за основа на творбите, в които по-късно той разказва историята на Средната земя.

Главен герой ще е Кулерво, син на Калерво, като се обещава това да бъде най-мрачният и трагичен персонаж, излизал от перото на Джон Толкин. Самият автор го е наричал "Нещастен сирак със свръхестествени способности и нещастна съдба". Вероятно историята на Кулерво е предшественик на легендата за Турин Турамбар (Разказ за децата на Хурин), която е едно от най-добрите произведения на писателя.

"Историята на Кулерво" е базирана върху епичната финландска поема "Калевала", и макар да не я завършва приживе, Толкин я използва за основа на свои собствени разкази и дори езици.

Виж още: Ако Толкин беше рекламист

"Зародишът на усилията ми да напиша свои легенди, които да паснат на измислените от мен езици, е трагичната приказка за Кулерво от финландската легенда Калевала". Тя остава основен момент в легендите на Първата епоха“, разказва авторът, като прави препратки към книгата "Силмарилион".

Макар това да е първото официално издание на "Кулерво", оригиналният ръкопис беше публикуван от Верлин Флигер в книга, посветена на творчеството на Толкин.

Виж още: 10 малко известни факта за "Властелинът на пръстените"

Очаква се историята да бъде комбинирана с бележки и есета на Толкин и да се появи в книжарниците по света в края на октомври.

Източник: "Мирър"