Европарламентът обсъжда поправка в закона за защита на данните на ЕС, която може да вдигне възрастта за съгласие онлайн компании да използват личните данни на деца между 13 и 16 години

"Фейсбук" никога не е бил подходящо място за деца и подрастващи. Многото бушуващи хормони и желанието да се покажеш, водят до всевъзможни статуси, заради които тези деца след години ще съжаляват. Това обаче може да бъде спряно поне частично.

Възможно е Европейският съюз (ЕС) да забрани социалната мрежа за използване от тинейджъри под 16 години без изрично съгласие на родителите им. Това ще стане, ако бъде приета поправка в закон, обсъждан от скоро в Европарламента, предада Би Би Си. 

Към момента възрастта за съграсие в интернет в САЩ и ЕС е фиксирана на 13 години. Новото предложение трябва да влезе в закона за защита на данните на ЕС. Той предвижда вдигане на възрастта за съгласие онлайн компании да използват личните данни на деца между 13 и 16 години.

Виж още: Децата не са готови за социалните медии преди 13

Подмяната е вкарана в текст, който ще бъде гласуван от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към Европейския парламент.

Ако това предложение влезе в сила, компании като Facebook, Snapchat, Whatsapp и Instagram ще трябва да изискват изричното съгласие на родителите, за да позволят на младежи под 16-годишна възраст да ползват социалните мрежи.

На промяната се противопоставят както интернет фирмите, както и експерти, занимаващи се със защита на личните данни на децата в мрежата. Според тях е по-вероятно тийнейджърите да игнорират изискването, като лъжат за истинската си възраст при регистрацията.

Виж още: Старомодните деца в епохата на "Фейсбук"

Социалните медийни компании и адвокатите смятат, че изменението ще затрудни много повече отговорните фирми да контролират сайтовете си и че промяната не е била обсъдена предварително.

Източник: Би Би Си