Заболелите от близкоизточния респираторен синдром в Южна Корея вече са над 100

Още двама души починаха от Близкоизточен респираторен синдром (БИРС) в Южна Корея, с което жертвите на опасния вирус в страната стават девет. Регистрирани са и 13 нови случая на заболели, с което общият им брой надхвърля 100.

Всичките девет починали са страдали от сериозни заболявания, преди да дадат положителна проба за вируса, обобщава БНТ. Новите случаи на болестта са се развили при хора, преминали през болници.

Русия вече въведе строг контрол на всички пътници от Южна Корея заради епидемичния взрив. Пристигащите с кораби и самолети задължително се преглеждат на границата от медици. Заминаващите за Южна Корея пък получават листовка за симптомите на БИРС и мерките за лична безопасност.

Новият коронавирус, който причинява БИРС, е изолиран през 2012 г. в Саудитска Арабия, а през 2013-а регистрираните случаи са десетки, като при близо половината от тях изходът е летален.

Вицепремиерът на Южна Корея, който е и и.д. премиер, свика тази седмица съвещание и обяви, че степента на тревога трябва да бъде повишена на "сериозна". Екип на Световната здравна организация (СЗО) вече е в страната, за да проучи ситуацията, а изводите от наблюденията им се очакват на 13 юни.

Засега обаче липсват сведения за устойчиво пренасяне на коронавируса от човек на човек, поради което СЗО не препоръчва мерки като ограничаване на пътуванията и търговските контакти.

За спиране разпространението на вируса парламентът на Южна Корея прие проект за създаване на Специален комитет за справяне с БИРС, а президентът Пак Гън-хе му връчи пълномощия да "закрива болници" и други права.

Източник: БНТ; CRI