Според учени травмиращите събития в живота състаряват мозъка с поне четири години

Безспорен факт е, че трудностите са нещото, което ни кара да пораснем. Проблемите и стресът ни карат да се развиваме и да намираме нови решения. Оказва се обаче, че те не просто ни карат да съзреем по-бързо, но и също така състаряват значително самия ни мозък.

Учените от от Колежа по медицина и обществено здраве към университета на Уисконсин са достигнали до извода, че стресово житейско събитие може да окаже опустошителен ефект върху мозъка и да го състари с най-малко четири години, пише в. "Дейли експрес".

Развод, съкращение от работа, тежка загуба и други подобни травми могат да бъдат пагубни за мозъчните функции смятат изследователите. 

След подобни събития се наблюдава и ефект на натрупване. Това означава, че няколко подобни епизода могат да състарят мозъка с десетилетия.

Експертите обясняват, че травмиращите събития, с които се сблъскват хората през живота си, са в състояние да предизвикат възпаления в мозъка и съответно да ускорят развитието на деменция.

Настоящото изследване, обхванало 1320 души на средна възраст 58 години и представено на международната конференция на Асоциация "Алцхаймер" в Лондон, хвърля нова светлина върху начините, по които мозъкът реагира на важни житейски събития.

Източник: "Дейли експрес"