Инициаторите на идеята се надяват това да помогне на София да се превърне в по-екологичен град

София да стане кандидат за "Европейска зелена столица 2018". Това предлагат група експерти, еколози, предприемачи и архитекти, която вчера внесе предложението в Столичната община.

Инициативният комитет "София - Европейска зелена столица 2018" иска от кмета на столицата Йорданка Фандъкова да внесете кандидатурата на град София за участие в конкурса European Green Capital 2018, организиран от Европейската Комисия.

"Уверени сме, че тази кандидатура ще бъде допълнителен стимул в град София да се даде път за развитие на иновативни зелени идеи и инициативи, които ще бъдат от полза за всички жители и гости на града", споделят от инициативния комитет.

Според тях ползите за столицата като кандидат за "Европейска зелена зтолица" ще се изразяват в приемането на мерки за по-екологична градска среда, инвестиции и международен интерес към София като цяло.

От инициативния комитет са изразили готовност за подпомогне експертно и комуникационно изготвянето и процедирането на предложението“.

Виж още: Парковете - новото лице на София

Под предложението са се подписали представители на сдружение "Био Град София", Джуниър Ачийвмънт, Горичка.bg, Българска Фондация Биоразнообразие, Асоциация на Парковете в България, Фондация за околна среда и земеделие, Група Град, Сдружение "Див Рожков" и др.

Инициаторите споделят, че са наясно, че столицата ни е далеч от състояние, което може да бъде образец за екологичен град. С предложението си обаче те се надяват кандидатурата да насърчи и ускори превръщането на София в по-екологична столица.
 

Източник: GreenTech.bg