Не самото седене е вредно, а седенето продължително време без прекъсване

Седенето пред компютър може да причини на гърба ни сериозен дискомфорт - схващане, болки, скованост... Често работата ни го налага, но и доброволно ние прекарваме часове пред екрана. Експертът към НАСА д-р Джоан Верникос има решение как да седим правилно, така че да не вредим на гърба си. 

Д-р Верникос работи в продължение на дълги години за НАСА, разработвайки програми за здравето на астронавтите. Тя изследва въздействието на гравитацията върху човешкото тяло не само по време на полет, но и на Земята. Д-р Верникос стига до извода, че дългото седене на едно място е в пълно противоречие на доброто здраве. 

Така последствията от продължителното седене пред компютърат влизат застой на кръвта, целулит, болки в главата, проблеми със сърцето, болки в гърба, влошаване на зрението и други неприятности. 

Виж още: Колко е вредно продължителното седене?

Тя е стигнала до извода, че не е важно колко пъти в седмицата спортуваме по някакъв начин, ако преди или след тренировката седим дълго на едно място. Активността след това няма особен ефект.

Оказва се обаче, че вредно е не самото седене, а седенето без прекъсване. Това означава, че не трябва да седим без прекъсване през целия работен ден, а да си съставим относително равни интервали, които да отбелязваме с няколкоминутно раздвижване. Най-добре е това да става на всеки 20-30 минути. 

Раздвижванията може да бъдат клякания, подскачане, коремни преси, напъди. Тези кратки промени и микропочивки коренно променят ситуацията. 

Виж още: Как да не ни болят ръцете от компютъра

"За нас е неестествено да седим дълго време клекнали и на колене. Може нормално да седите на стола, но ако е без прекъсване се отразява зле на тялото. Не е важно колко часове ще седите на едно място, а колко често ще прекъснете това седене", споделя д-р Джоан Верникос. 

Сред най-добрите упражнения, при които организмът получава максимална полза от гравитацията, д-р Верникос посочва скокове от място, скокове на батут и клякания. Разбира се, в офиса няма да е най-добрата идея да подскачате, а батут се намира трудно, но е напълно достатъчно е да станете от стола и да смените позата.

Виж още: Четири вреди от работата пред компютър

Източник: сп. Elle