ЕК подкрепя два проекта, които предлагат работа или стаж в държава от ЕС, свързани със солидарността

Европейската комисия дава възможност да работа или стаж на 6000 млади хора чрез инициативата си Европейски корпус за солидарност, съобщиха от пресслужбата на институцията. 

ЕК подкрепя два проекта, които предлагат работа или стаж в държава от ЕС, свързани със солидарността.

Двата проекта са ръководени от френската публична служба по заетостта (Pole Emploi) и италианската Национална агенция за активни политики за заетост (ANPAL). 

Те обединяват служби по заетостта и организации от различни държави -членки на ЕС, например организации на работодателите и институти за обучение, за да предоставят възможности за работа или стаж в области, свързани със солидарността, на младежи на възраст между 18 и 30 години. 

Избраните участници ще могат да се включат в различни дейности като здравеопазване, социална интеграция, опазване на околната среда, помощ за мигрантите и бежанците или хранителни помощи в друга държава от ЕС. 

Проектите трябва установят връзка с работодатели, ще гарантират подбирането на подходящи кандидати и ще предоставят на участниците финансова подкрепа, възможност за обучение, и др. Проектите се финансират с над 14 милиона евро от Програмата зазаетост и социални иновации.

"Целта на Европейския корпус за солидарност е да се открият повече и по-добри възможности. С началото на професионалното направление на корпуса, младите хора могат да се възползват от пълния му потенциал. В сътрудничество с публичните служби по заетостта и партньорите на място ще предоставим на хиляди младежи конкретна възможност за работа или стаж в области, свързани със солидарността, в цяла Европа. Това ще им позволи да развиват своите умения и да увеличават бъдещите си перспективи на пазара на труда", заяви еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен.

ЕК стартира Европейския корпус за солидарност през март тази година.