Актьорът е специален гост в 21-вото издание на кинофестивала - и сред тазгодишните лауреати на Наградата на София

Where do I go?
Follow my heartbeat
Where do I go?
Follow my hand
Where do they lead me?
And will I ever
Discover why I live and die?...

Няколко поколения помнят въпросите, които си задава в песен младият и наивен герой на Джон Савидж във филма "Коса" (1979).

Тогава чешкият имигрант Милош Форман екранизира мюзикъла на Голт Макдермот, Джеръм Рагни и Джеймс Радо, който се превръща в емблема на хипи поколението и една от най-ярките форми на антивоенен протест.

Сега 67-годишният актьор, когото помним като Клод Хупър Буковски, е специален гост на 21-вия София филм фест през март, когато ще получи и наградата на Столичната община за своя принос към изкуството на киното.

Роден през 1949 г. в Лонг Айлънд, Ню Йорк, той се обучава в Американската академия за сценични изкуства и дебютира на Бродуей с мюзикъла "Цигулар на покрива". През 1972-75 г. се снима в киното, телевизията и играе на театрална сцена в Чикаго, където печели награда за превъплъщението си в Били Бибит от "Полет над кукувиче гнездо".

Впоследствие се мести в Лос Анджелис, където си партнира на сцената с Марк Хамил (Люк Скайуокър от "Междузвездни войни"). Големият му пробив на големия екран е с поддържащата роля в "Ловецът на елени" (1978) редом с Робърт де Ниро и Мерил Стрийп. Героят му Стивън се завръща от войната във Виетнам осакатен и измъчван от жестоки морални и психологически травми...

Филмът на Майкъл Чимино е големият победител на 51-вите награди "Оскар" с номинации в девет категории и спечелени пет статуетки, вкл. за най-добър филм, режисура и поддържащата роля на Кристофър Уокън. 

Още на следващата година Милош Форман му поверява и ролята на Клод Хупър Буковски в "Коса", редом с Трийт Уилямс.

В края на 80-те и началото на 90-те години Джон Савидж демонстрира своята политическа и гражданска позиция, като активно се включва и работи заедно с Нелсън Мандела в движението против апартейда в ЮАР. Продължава с изявите си и в киното: "Тънка червена линия" (1998) на Терънс Малик, "Писмо в бутилка" (1999) на Луис Мандоки, сериалът "Тъмният ангел" (2000) на Джеймс Камерън са само някои от заглавията в богатата му филмография

Извън своите над 200 филмови, театрални и телевизионни роли, Джон Савидж се изявява също като продуцент и композитор, а сред най-новите му екранни появи е продължението на сериала "Туин пийкс".

На София филм фест той представя филма "Завръщане" (2017) на сръбския режисьор Предраг Якшич - история за човек, който намира обратно пътя към родния си град след 40 години отсъствие, за да разбере, че е останал сам. Американските му приятели го следват, за да го върнат обратно, и така едно малко селце във Войводина се изпълва с живот и хора, както никога досега...

Фестивалната публика има възможност да си припомни отново и култовите му филми "Ловецът на елени" и "Коса", представени лично от Джон Савидж на 11 март, събота, когато в Дома на киното е и срещата с актьора под формата на интервю с автограф.

Източник: София филм фест