Коментарът му във "Фейсбук" по повод българското издание на неговата нова книга "Остров Камино" предизвика по-благосклонни отзиви, отколкото реакциите към изявленията на Владимир Путин и Анатолий Карпов

"България граничи с Румъния на север, с Гърция и Турция на юг и със Сърбия и Македония на запад. Това е тяхната корица на "Остров Камино". Мисля, че заглавието е най-горе, следователно "octpob" значи "остров". Това е кирилската азбука, измислена от двама монаси, Кирил и брат му Методий, през IX век. Очевидно, Методий не е получил признание за своя принос."

Този коментар помести на 28 юни във "Фейсбук" профила си писателят Джон Гришам, един от най-продаваните съвременни автори, чиито книги като "Фирмата", "Версия Пеликан", "Клиентът" и "Време да убиваш" са екранизирани от Холивуд с някои от най-големите съвременни кинозвезди.

Поводът е новият му трилър "Остров Камино", който излиза у нас на 14 юли чрез българските му издатели "Обсидиан".

Сюжетът:

Банда крадци успява да проникне в трезора на библиотеката в Принстънския университет. Оригиналните ръкописи на "Великият Гетсби" и останалите четири романа на Ф. Скот Фицджералд изчезват. Те са застраховани за 25 млн. долара, но искане за откуп на ценната плячка така и не пристига. 40 агенти на ФБР се заемат да разследват дръзкия обир.

Брус Кейбъл е собственик на успешна книжарница на райския остров Камино край Флорида. В луксозната му къща са отсядали почти всички известни американски писатели. Но богатството на Брус се дължи на търговията с редки издания. Почти никой не знае, че той си има вземане-даване с черния пазар, където се предлагат крадени ценни книги и ръкописи.

Мърсър Ман е авторка на един успешен роман, но от години не успява да завърши втория. Договорът й на хоноруван университетски преподавател не е подновен. И точно в този момент тя получава неустоимо предложение от тайнствена жена, работеща за още по-тайнствена компания.

Срещу 100 хил. долара младата писателка трябва да се върне за шест месеца в старата семейна вила на остров Камино, където е прекарала детството си. С идеалното прикритие, че търси усамотение, за да довърши романа си, тя трябва да проникне в кръга от литературни приятели на Брус и да научи тайните му.

Скоро над рая на остров Камино надвисват буреносни облаци...

Над 62-годишния автор на този сюжет обаче не са надвиснали буреносни облаци - за разлика от реакциите спрямо руския президент Владимир Путин и неговия депутат, топшахматиста Анатолий Карпов, които бяха разкритикувани заради непознаването на историята около българската азбука.

Повечето последователи на американския писател са благосклонни към него въпреки неговия коментар, благодарят му, че е обърнал внимание на страната ни и го канят в България, за да се запознае с нейната природа, история, култура и гостоприемен народ.

"Харесвам книгите ви, но монасите са македонци, не българи", отбелязва обаче потребител на име Владо Димовски, а в отговор опонентите му цитират проф. Божидар Димитров и исторически извори за Кирил и Методий, развихряйки поредния спор за произхода на светите братя...