В Столипиново пък излязоха на контрапротест в защита на ромите от Асеновград

Над 3000 демонстранти се събраха в неделя вечер в Асеновград на протест заради побоя над местни деца от отбора по кану-каяк, извършен от роми от махалата в града. 

За разлика от някои предишни вечери шествието този път беше сравнително мирно. Това до голяма степен се е дължало и на солидното присъствие на полиция и жандармерия. 

Целият широк център беше отцепен от полицейски служители, в помощ на пловдивските полицаи бяха докарани чсти от София, Кърджали, Ямбол, Хасково, Пазарджик. 

Демонстрантите няколко пъти се опитаха да пробият полицейския кордон и да се отправят към ромската махала в Асеновград, но бяха спряни от служителите на реда. 

По улиците на града излязоха не само местни, но и много хора от София, Пловдив, Гърмен и т.н. Забелязваха се и много младежи, които приличаха на участници във футболни агитки, както и десетки рокери, пише Би Ти Ви. Протестиращите скандираха "Българи юнаци", "За България!", "Със сърце и душа", пяха патриотични песни и националния химн.

Над 200 рокери бяха спрени непосредствено преди центъра на Асеновград, а по-късно успяха да се присъединят към шествието.

По време на самото шествие станалия известен като "ловец на бежанци" Петър Низамов-Перата е нападнал оператора на Би Ти Ви Петър Джанаваров по време на протеста, съобщават от медията. Според Перата операторът е блъснал телефона му. По-късно вечерта Низамов беше обявен за издирване от полицията, а малко по-късно задържан и отведен в до ареста в Пловдив.

Освен него са арестувани още двама души заради провокации по време на протеста.

Главният комисар на МВР Младен Маринов благодари на гражданите на Асеновград, че не са се поддали на опитите за провокации.

Към края на протеста част от демонстрантите се отправиха към дома на кмета с викове "Оставка".

Междувременно в пловдивския квартал Столипиново също излязоха на протест, този път в подкрепа на ромите от Асеновград. Множеството вървя по улица "Ландос". Чуваха се призиви за саморазправа, както и обиди. Имаше въоръжени мъже. По-голямата част от множеството ги успокоявали. Техните призиви са за мирно шествие, което да покаже съпричастност към ромската махала. Чуваха се възгласи "Аллах Акбар", предава trafficnews.

В момента в гетото има много от жителите ромската махала от Асеновград. Слух, че протестиращи от Асеновград пътуват към Столипиново, е изкарал ромите от пловдивския квартал по улиците.

Източник: Би Ти Ви, Trafficnews.bg