Освен интересния си вкус, дюлята притежава много положителни свойства за здравето ни. Плюс: рецепта за кексчета с дюли от Kulinaria.bg

Дюлята е един от най-вкусните есенни плодове. Освен безспорните си вкусови качества, тя притежава и някои ползи за здравето ни.

При проблеми със стомаха

От една страна, дюлите са изключително полезни за стомаха и храносмилането. Дюлевият мармалад и дюлевият компот действат благотворно при болки в стомаха и помага при проблеми с храносмилането.

Виж още: Рецептата на Kulinaria.bg за сладко от дюли с канела

В натурален вид и като отвара дюлята се прилага при наличие на стомашно разстройство, като народната медицина я препоръчва като запичащо средство.

При проблеми с дихателните пътища

Особено полезни са семките на дюлята. Те съдържат специално слузно вещество, което има благотворно действие при възпалените лигавици на дихателните пътища и храносмилателния тракт. Извлекът от дюлеви семена е добро натурално средство при борба с гастрити, гастроентероколити, бронхити, трахеити и упорита кашлица.

Виж още: Шипката - царицата на есента

Самият плод е богат на витамини. Дюлята съдържа провитамин А, както и витамините С, Е, В1, В2, В6, РР. Това я прави изключително полезна за повишаване на имунитета.

За външно лечение

Отварата от семена на дюля се използва и външно - като противовъзпалително средство при изгаряния, кожни раздразнения, ангини, възпалителни процеси на очите и др. Отварата от семената е прекрасен козметичен препарат за омекотяване на кожата. Много е важно при приготвянето й да не се наранява целостта на семената, тъй като те съдържат и отровния гликозид амигдалин.

Отвара от листата на дюлята пък помага за поддържане на косата. Ако страдате от пърхот, плакненето на вече изкъпаната коса с отвара от изварени дюлеви листа ще ви помогне за проблема и ще направи косата ви по-здрава и лъскава.

Рецепта за кексчета с дюли от Kulinaria.bg

Продукти: 80 г дюли, почистени и нарязани, 250 г кисело мляко, 3 яйца, 125 г масло, разтопено, 150 г пудра захар, 1 бакпулвер, 250 г брашно.

Начин на приготвяне: В купа смесваме сухите продукти. Разбиваме яйцата, добавяме маслото и накрая млякото.  Към сухите продукти добавяме течните и с дървена бъркалка разбъркваме хубаво, за да се смесят.

Сместа изсипваме във формички за кексчета, отгоре във всяко поставяме от дюлите и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 20-25 минути.

По материали от kulinaria.bg, gotvach.bg, bb-team.org, lekuva.net